Dan devojčica: Investiranje u ostvarivanje prava devojčica je investiranje u budućnost sveta.
Feminizam

Dan devojčica: Investiranje u devojčice je investiranje u budućnost sveta

0 0
Read Time:2 Minute, 1 Second

Danas se obeležava Međunarodni dan devojčica, koji ima za cilj da skrene pažnju na potrebu za unapređenjem prava devojčica i rešavanjem izazova sa kojima se suočavaju širom sveta. U vreme kada se svedoči nizu pokreta i akcija kojima se ograničavaju prava devojčica i žena nazaduje. I to u postignutom napretku u oblasti rodne ravnopravnosti, devojčice su posebno pogođene.

Od zdravstvene nege majki i podrške roditeljstvu adolescentnih majki.Pa sve do digitalnih i životnih veština. Zatim, od sveobuhvatnog obrazovanja o seksualnosti do usluga podrške preživelima.Kao i programa prevencije nasilja. Postoji hitna potreba za povećanom pažnjom i resursima za ključna područja. Ona omogućavaju devojčicama da ostvare svoja prava i postignu svoj puni potencijal.

Odgovarajući na pozive devojčica za promenama, globalna zajednica mora da pređe preko ponovnog potvrđivanja obaveza. Hrabro investira u akcije potrebne za ostvarenje tih promena. Kada obratimo pažnju, vidimo da mnoge devojčice već zagovaraju rešenja i promene u svojim zajednicama.

Zajedno sa partnerima iz vlade i civilnog društva, UNICEF vizionarski predviđa svet u kojem devojčice imaju prostor da oblikuju politiku vlada i trošenje novca. Da informišu pravila i norme po kojima bi biznisi trebalo da posluju.Kao i da usmeravaju prioritete za nova istraživanja i inovacije. Ovi primeri ne bi trebalo da budu noviteti, već norma.

Dan devojčica: Investiranje u njihova prava

Investiranje u ostvarivanje prava devojčica je investiranje u budućnost sveta. Adolescentne devojčice imaju pravo na siguran, obrazovan i zdrav život. Ukoliko se podrže tokom ovih kritičnih godina, imaju potencijal da promene svet. Investiranje u ostvarivanje moći adolescentnih devojčica podržava njihova prava danas. Ali i obećava pravedniju i prosperitetniju budućnost.

Organizovanjem događaja koji ima za cilj da ujedini adolescentne devojčice sa zagovornicima njihovih prava. Uključujući UN lidera, NVO, biznise i vlade, UNICEF. Plan pokazuju svet u kojem devojčice aktivno utiču na politike vlada, poslovne prakse i prioritete istraživanja. Ovaj događaj je prilika da se podigne svest o potrebi za unapređenjem prava devojčica.Kao i da se podrže njihovi napori u ostvarivanju svojih prava.

Međunarodni dan devojčica je prilika da se fokus stavi na potrebu za rešavanjem izazova sa kojima se devojčice suočavaju.Kao i da se promoviše njihovo osnaživanje i ostvarivanje ljudskih prava. Adolescentne devojčice imaju potencijal da promene svet. Da obezbede pravedniju i prosperitetniju budućnost za sve.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %