U Privrednoj komori Vojvodine obeležen Međunarodni dan devojčica.
Feminizam

Dan devojčica: Preko deteta do EKOsveta

0 0
Read Time:2 Minute, 16 Second

U Privrednoj komori Vojvodine obeležen Međunarodni dan devojčica uz program Mali naučni rad „Preko deteta do EKOsveta“. Fokus je bio na profesionalnim mogućnostima za devojčice i rodnoj jednakosti.

 Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević istakao je potrebu za boljom saradnjom sa naukom. Udruženje naučnica Srbije SRNA raspisalo je konkurs za program Mali naučni radovi „Preko deteta do EKO sveta“.

Uručene zahvalnice i diplome učenicima iz deset osnovnih škola u Vojvodini koji su učestvovali u ovom programu. Udruženje SRNA radi na promociji i popularizaciji nauke među najmlađima. Predsednica Udruženja prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović najavila je novi konkurs.

Dan devojčica obeležen prvi put 2012.

Ujedinjene nacije su ustanovile Svetski dan devojčica koji se prvi put obeležio 11. oktobra 2012. godine.Kako bi se obeležio Međunarodni dan devojčica, Privredna komora Vojvodine je organizovala program Mali naučni rad „Preko deteta do EKOsveta“. Ovaj program ima za cilj da podstakne devojčice da se bave naukom i da im pruži priliku da se upoznaju sa naučnim dostignućima. Takođe, fokus je bio na profesionalnim mogućnostima za devojčice i podizanju svesti o rodnoj jednakosti.

Ivanišević: Neophodna saradnja nauke i privrede

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević istakao je da je potrebno ostvariti što bolju saradnju sa naukom kako bi se unapredila privreda. On je naglasio da razvijene zemlje primenjuju nova naučna dostignuća u privrednom životu, što ih čini razvijenijim od drugih. Stvara se nov privredni potencijal koji će nam predstavljati prednost u odnosu na sve druge privrede na svetu. Hoćemo da primenimo novine u nauci i podržavamo takvu aktivnost.Udruženje naučnica Srbije SRNA je i ove godine raspisalo konkurs za program Mali naučni radovi „Preko deteta do EKO sveta“.

Uručene zahvalnice i diplome učenicima iz deset osnovnih škola u Vojvodini koji su učestvovali u ovom programu. Udruženje SRNA radi na promociji i popularizaciji nauke među najmlađima i ohrabruje ih da se bave njome. Predsednica Udruženja prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović najavila je novi konkurs koji će biti raspisan do kraja ove godine.Svetski dan devojčica su ustanovile Ujedinjene nacije, a prvi put je obeležen 11. oktobra 2012. godine.

Cilj ohrabriti devojčice da se bave naukom

 Ovaj dan ima za cilj da se podigne svest o pravima devojčica širom sveta i da se promoviše rodna ravnopravnost. Ujedinjene nacije su prepoznale da devojčice širom sveta često nemaju jednake mogućnosti kao dečaci i da su često diskriminisane.Program Mali naučni rad „Preko deteta do EKOsveta“ je odličan način da se devojčice ohrabre da se bave naukom i da se podigne svest o rodnoj jednakosti.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %