Lavovska borba malene lavice Kiki, koja je zagonetno stigla u Srbiju, nastavlja se .
Ekologija

Lavica Kiki-Policija steže obruč oko krijumčara

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Lavica Kiki je uginula 6.oktobra, ali policija i dalje traga za krijumčarima. Policija steže obruč oko krijumčara životinja i onih koji su krivi za smrt lavice Kiki. Lavica Kiki je uginula nakon 15 dana borbe u prihvatilištu Zoološkog vrta na Paliću. Sumnja se da je bila žrtva šverca, a istraga o tome kako je mladunče staro nekoliko meseci završilo na putu u Subotici je u toku.

 Osnovno javno tužilaštvo u Subotici je saopštilo da su u toku pretresi dve lokacije za koje se sumnja da su u njima držane životinje koje su nelegalnim putem ušle na teritoriju Srbije. Prema dosadašnjim saznanjima tužilaštva, u krijumčarenju su učestvovale najmanje dve osobe.

U cilju procesuiranja odgovornih za smrt lavice Kiki, Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adria apeluje na tužilaštvo da kazni krijumčare životinja.

 Član Krivičnog zakonika broj 269, za zlostavljanje odnosno ubijanje životinja, propisuje ili novčane kazne ili šest meseci do pet godina zatvora.

Prema analizi Svetske organizacije za zaštitu prirode, u većini od 165 procesuiranih slučajeva zlostavljanja od 2016. do 2020. godine, izrečena je novčana kazna, koja se u proseku kreće oko 45.000 dinara.

Krijumčarenje životinja je ozbiljan problem u Srbiji. Procene kažu da na 10 krijumčarenih životinja, preživi samo jedna. Zaplenjene na crnom tržištu, životinje završavaju u zoološkim vrtovima, gde se često drže u lošim uslovima. Na Paliću, na primer, u kavezima i među ogradama živi na desetine životinja – tamo stižu ptice odsečenih krila da ne bi mogle da pobegnu, ptice ulepljenih kljunova da ih niko ne bi čuo, životinje izgladnele, bolesne i povređene, baš kao što je bila i lavica Kikica.

Kako bi se smanjio broj životinja koje se krijumčare, potrebno je da se pooštre kazne za krijumčare i da se poveća svest javnosti o ovom problemu. Građani mogu da prijavljuju slučajeve zlostavljanja i ubijanja životinja, a Svetska organizacija za zaštitu prirode apeluje na influensere da ne promovišu zlostavljanje životinja na društvenim mrežama.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Коментари су искључени на Lavica Kiki-Policija steže obruč oko krijumčara