Feminizam

Međunarodni dan devojčica

0 0
Read Time:2 Minute, 11 Second

“Moj glas, naša ravnopravna budućnost”, moto je ovogodišnjeg Međunarodnog dana devojčica. Forum za ravnopravnost generacija (GEF), pokrećući petogodišnje obaveze čelnika civilnog društva, vlada, korporacija i kreatora promena iz celog sveta za hrabre uticaje na rodnu ravnopravnost. Istovremeno smo u drugoj godini pandemije COVID-19. Pandemija je ubrzala digitalne platforme za učenje, zaradu i povezivanje, a istovremeno je naglasila i raznoliku digitalnu stvarnost devojčica.

Rodna digitalna podela u povezivanju, uređajima i upotrebi, vještinama i poslovima je stvarna. Naš izazov je rešavanje problema nejednakosti i isključenosti u različitim geografskim područjima i generacijama ako će digitalna revolucija biti za sve, za sve, za sve. Iskoristimo zamah da pokrenemo akcije i odgovornost preuzetih obaveza GEF -a, za devojke i sa devojčicama kako bismo postigli smelu viziju premošćavanja digitalne rodne podele.

Digitalna generacija. Naša generacija.

Devojke znaju svoju digitalnu stvarnost i rešenja koja su im potrebna da bi se istakli na svojim različitim putevima kao tehnolozi za slobodu izražavanja, radost i neograničeni potencijal. Povećajmo raznolikost ovih tehnoloških inovatora, istovremeno proširujući puteve tako da svaka devojka, ova generacija devojaka – bez obzira na rasu, pol, jezik, sposobnosti, ekonomski status i geografsko poreklo – živi punim potencijalom.


Ujedinjene Nacije su 19.decembra 2011. godine usvojile Rezoluciju 66/170 kojom je ustanovljeno da je 11. oktobar Međunarodni dan devojčica. Sa ciljem da se uvaže prava devojčica i specifični izazovi sa kojima se devojčice širom sveta suočavaju. U skladu sa tim, ovaj važni dan je počeo da se obeležava od 2012. godine.
Međunarodni dan devojčica povećava svest o mnogim pitanjima i nejednakosti sa kojima se suočavaju devojčica širom sveta. Mnogi globalni razvojni planovi ne uključuju ili nisu uzete u obzir devojke, a mnoga pitanja sa kojima se suočavaji i problemi postaju “nevidljivi”.

Mnoge devojčice nemaju pristup obrazovanju


Više od 62 miliona devojčica širom sveta nemaju pristup obrazovanju. Širom sveta i kolektivno, devojke uzrasta od 5. godina do 14. godina potrošiti više od 160 miliona sati više na kućne obaveze od dečaka istog uzrasta.
Globalno, jedna od četiri devojke stupaju u brak pre 18 godine.

Dana 11. oktobra 2016. godine, Ema Votson, koja je ambasadorka dobre volje Ujedinjenih Nacija, pozvala je zemlje i porodice širom sveta da spreče dečije brakove. Mnoge devojke širom sveta su osetljive na dela seksualno nasilje, a počinioci često prolaze nekažnjeno.
Istanbulska konvencija protiv nasilja nad ženama je jedan od najvažnijih instrumenata koji pruža dubinsko razumevanje. Ali je i okvir za rešavanje, problema rodno zasnovanog nasilja. Konvencija eksplicitno prepoznaje nasilje nad ženam i devojčicama kao ozbiljnu povredu ljudskih prava. Kao i prepreku u ostvarivanju društvene jednakosti između žena i muškaraca. Republika Srbija je ratifikovala ovaj ključni dokument 2013. godine.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %