Ekološka tranzicija Zapadnog Balkana suočava se sa nedostatkom vladavine prava i inkluzivnosti
Energetika

Ekološka tranzicija Zapadnog Balkana suočava se sa problemima

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Ekološka tranzicija Zapadnog Balkana suočava se sa nedostatkom vladavine prava i inkluzivnosti. To  predstavlja veliku prepreku u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, navodi zelena srbija. Ovo je zaključak prezentacije predloga javnih politika koje je razvila Tematska radna grupa „Energetika“. Sve u okviru Foruma civilnog društva Berlinskog procesa 2023.

Zemlje Zapadnog Balkana moraju da se povinuju nacionalnim i međunarodnim zakonima.Kao  i da ispunjavaju svoje obaveze kako bi održale i poboljšale vladavinu prava.

Prema postojećim propisima Ugovora o osnivanju Energetske zajednice. Sve elektrane na Zapadnom Balkanu su u riziku da rade ilegalno. I to sve zbog visoke emisije zagadljivih čestica.

Zbog toga je jedan od predloga grupe „Energetika“ upućen Evropskoj uniji da osnuje ili finansira nadzorno telo za implementaciju Ugovora. Zatim da svoje izveštaje predaje parlamentu EU. Kao i da na osnovu izveštaja predlaže dalje korake u radu.

Ekološka tranzicija ključna u napretku

Kao ključni problem za demokratizaciju energetskih sistema navedeno je energetsko siromaštvo građana Zapadnog Balkana koje je među najvišim u Evropi.

U rešavanju tog problema, predlog grupe za EU i države Zapadnog Balkana jeste da finansiraju ekonomsko restrukturiranje regiona koji su zavisni od uglja.

Preporuka za same države je da popišu broj energetski siromašnih. Kao i da usvoje nacionalne programe sa praktičnim rešenjima za suzbijanje energetskog siromaštva. Dok EU treba da izdvoji budžet za to suzbijanje.

Dekarbonizacija je najefikasniji i najjeftiniji način da se u što većoj meri smanji emitovanje ugljenika i poboljša kvalitet vazduha u region.

Energetski sistemi država Zapadnog Balkana treba da budu decentralizovani i demokratizovani. To će zemljama direktno pomoći proces pristupanja EU. Kao i umanjiti zavisnost od ruskog gasa i kineskih kredita za infrastrukturne projekte

Ukupno, predlozi za unapređenje procesa dekarbonizacije i energetske politike na Zapadnom Balkanu biće predstavljeni na Samitu lidera u Tirani.

Potrebno je da se zemlje Zapadnog Balkana povinuju nacionalnim i međunarodnim zakonima.Kao i da ispunjavaju svoje obaveze kako bi se održala i poboljšala vladavina prava. Takođe, neophodno je da se smanji energetsko siromaštvo građana Zapadnog Balkana.Zatim, da se finansira ekonomsko restrukturiranje regiona koji su zavisni od uglja. Dekarbonizacija je ključna za smanjenje emisije ugljenika i poboljšanje kvaliteta vazduha u regionu.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %