zelenu tranziciju undp
Ekologija

Projekat za zelenu tranziciju

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Vlada veliko interesovanje inovatora za zelenu tranziciju. Više od 160 javnih i privatnih preduzeća, istraživačkih institucija, organizacija civilnog društva. Kao i udruženja i lokalnih samouprava prijavilo je svoja poslovna rešenja na Izazov za inovativna rešenja za zelenu tranziciju srpske privrede, objavljen u februaru ove godine. Reč je o projektu „EU za Zelenu agendu u Srbiji“.

Poziv je otvoren do kraja 2026. godine. Cilj projekta je da podrži inovativna rešenja u svih pet ključnih oblasti Zelene agende za Zapadni Balkan.

Za zelenu tranziciju srpske privrede

Predložena su inovativna poslovna rešenja u oblastima dekarbonizacije. Odnosno, smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva i prelazak na obnovljive izvore energije. Kao i cirkularne ekonomije za očuvanje i efikasnije korišćenje prirodnih resursa).Pored toga i za smanjenje zagađenja životne sredine i vazduha, zaštite i očuvanja prirode i biološke raznovrsnosti i uspostavljanja održivih sistema za snabdevanje hranom i ruralni razvoj.

Za sve kandidate koji su ispunili uslove konkursa i prošli prvi krug selekcije, organizovan je Info dan. Tamo su dobili više informacija o daljim koracima za konkurisanje za mentorsku i tehničku podršku u razradi predloženih projektnih ideja. Za rešenja koja budu pokazala najveći potencijal da donesu  ekološke, ekonomske i društvene koristi, biće obezbeđeno i sufinansiranje za primenu u praksi. Očekuje se da će odabrani predlozi doprineti sprovođenju Zelene agende i olakšati ostvarenje obaveza i ciljeva u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Veliki odziv na ovaj poziv rezultat je zajedničkog rada domaćih i međunarodnih partnera na podsticanju inovacija i ubrzanju zelene tranzicije srpske privrede i društva.

Izazov za inovativna rešenja objavljen je u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“. Uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije. Kao i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine. Ovaj program se realizuje u okviru Ujedinjenih nacija za razvoj, u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB). Dodatna sredstva obezbedile su vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

izvor:ekolist

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %