nezapamćena oluja.
Ekologija

Oluja i ekstremne klimatske nepogode upozorenje

0 0
Read Time:2 Minute, 30 Second

Nezapamćena oluja koja je pogodila region, odnela brojne živote i prouzrokovala ogromnu štetu. Upozorenje je na prirodne nepogode koje možemo sve češće da očekujemo. Posledice globalnog zagrevanja prisutne su ovde i sada. Nauka i struka već dugo upozoravaju na njih, ali i dalje bez pravog i sistemskog odgovora. Nedavno tesno i jedva izglasan Zakon o obnovi prirode u Evropskom parlamentu. Zakon je pokazao  kako i dalje ne postoji dobra volja i spremnost donosioca odluka i privrede na transformaciju i dekarbonizaciju. One su nužne ukoliko želimo da sačuvamo ono malo prirodnih resursa koji su nam preostali. Posledično i celu planetu za naše potomke.

Zakon o obnovi prirode, iako jedan od ključnih delova Zelenog dogovora Evropske unije. Jedva je izglasan usled snažne kampanje dezinformacija konzervativnih i desničarskih političara i određenih industrijskih lobija. Evropska unija zasniva se na kompromisu interesa njenih država članica. Međutim, s prirodom i hitnom potrebom za rešavanje klimatske krize i gubitka biodiverziteta – kompromisa ne bi trebalo da bude. Ovo važi i za Srbiju, jer će sve obaveze prema očuvanju prirode važiti ne samo za zemlje članice, već sigurno i za zemlje kandidate. Ključno je da se standard očuvanja i obnove prirode jednako primenjuje svuda na području Evrope.

nezapanćena oluja odnosi živote

 „Koliko ljudskih života treba da bude izgubljeno, i koja je cena materijalne štete koju smo spremni da platimo pre nego shvatimo da moramo da zaustavimo dalje zagrevanje planete, krenemo u ozbiljnu dekarbonizaciju društva, zaštitu prirode i njenih staništa, i da u toj transformaciji treba da učestvujemo svi podjednako? Umesto toga, investicije u fosilne industrije su se povećale, dok se gušimo u plastici koje će u morima uskoro biti više nego riba,“ pita se Nataša Kalauz, izvršna direktorka WWF Adrije. 

Cela planeta je u klimatskoj krizi. Atmosfera je 1,1°C toplija od predindustrijskih vremena, a ekstremne vremenske neprilike sve su gore i češće. Ekstremne vremenske nepogode, prouzrokovane klimatskim promenama osećaju se širom planete, dovode do ogromnih gubitaka života i zdravlja ljudi, i prave ogromnu štetu u ekosistemima, proizvodnji hrane i vode, kao i na infrastrukturi. Često su najranjivije i najsiromašnije zemlje najviše pogođene čime se broj klimatskih izbeglica naglo povećava iz godine u godinu. 

Panel o promenama IPCCR

Međunarodni panel o klimatskim promenama IPCCR naučno je potvrdio činjenicu kako su aktivnosti ljudi dovele do emisije gasova sa efektom staklene bašte i dovele do povećane učestalosti i intenziteta nekih vremenskih i klimatskih ekstrema. Klimatske promene su globalni problem koji zahteva hitno globalno rešenje.

„Moramo dramatično da smanjimo zavisnost od fosilnih goriva koja zagađuju životnu sredinu i mnogo bržim tempom da pređemo na obnovljive izvore energije. Moramo da promenimo način kako dobijamo energiju, kako putujemo. Zatim, koliko resursa trošimo, kako proizvodimo hranu i šta jedemo. Dekarbonizacija privrede je nužna. Kao i prelazak na cirkularnu ekonomiju u kojoj ne dominira glad za neprekidnim rastom čime se troše ograničeni resursi. Nego svi naši napori treba da se usmere na prelazak na održivu ekonomiju i život u skladu sa prirodom“, zaključuje Kalauz.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %