Mnoge zemlje imaju tradiciju da biciklom idu na posao.
Ekologija

Subotica: Oaza Biciklizma sa Nedovoljno Staza

0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

Subotica, grad sa dugu i plodnu tradicijom biciklizma, suočava se sa izazovima u vezi sa nedostatkom biciklističkih staza na prometnim deonicama. Istraživanje Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) donosi zaključak koji ukazuje na potrebu za hitnim unapređenjem biciklističke infrastrukture u ovom gradu.

Biciklizam u Subotici predstavlja mnogo više od običnog načina prevoza. On ima važnu ekološku dimenziju, jer pomaže u smanjenju zagađenja vazduha. Ima i ekonomsku dimenziju, budući da je mnogima to osnovni prevoz. Osim toga, biciklizam ima i značajnu društvenu ulogu jer podstiče zdrav stil života i stvara osećaj zajedništva među građanima.

Zvezdan Kalmar, koordinator projekta koji je sproveden u okviru CEKOR-a, naglašava višestruki značaj biciklističke infrastrukture.

„U kontekstu naše istraživačke studije i intervjua sa građanima, prepoznali smo da je biciklizam važno infrastrukturno pitanje. Trenutno imamo oko 40 kilometara biciklističkih staza, od kojih su 25 odvojene od saobraćaja, dok 15 kombinuje biciklističke i pešačke staze. Međutim, ove staze nisu u dobrom stanju, često su oštećene i teško se koriste zbog neravnina, korova i bankina“, objašnjava Kalmar.

Biciklizam u Subotici ima dugu tradiciju

Nedostatak bezbednih biciklističkih staza postaje ozbiljan izazov za bicikliste u Subotici. Pogođene su ne samo prometne deonice već i mnoge pešačke zone.Potrebno je jasno obeležiti staze. Kao i doneti jedinstvene propise koji regulišu korišćenje trotineta i električnih bicikala. Kako se letnja sezona završava, pitanje čišćenja biciklističkih staza od snega postaje još važnije.

Ipak, postoji svetla tačka za bicikliste u Subotici. Zahvaljujući podršci Sekretarijata za zaštitu životne sredine za udruženja građana, projekat CEKOR-a je dobio zeleno svetlo.

Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, naglašava važnost ove podrške:

„Subotica ima bogatu biciklističku tradiciju, ali svestan smo da infrastruktura treba da se unapredi. To je i planirano u zvaničnim aktima i planovima razvoja. Potrebno je osmisliti nove biciklističke koridore, obnoviti postojeće staze i izgraditi nove. Biciklizam nije samo sredstvo zaštite životne sredine, već i zaštite javnog zdravlja, ima socijalnu komponentu jer za mnoge građane predstavlja jedini dostupan vid prevoza.“

Subotica, grad biciklista, suočava se sa nedostatkom biciklističkih staza, ali zahvaljujući naporima i podršci organizacija poput CEKOR-a i Sekretarijata za zaštitu životne sredine, ovaj grad može ponovo postati prava oaza za bicikliste. Unapređenje infrastrukture će osigurati sigurnost i zadovoljstvo biciklista, podstaknuti zdrave životne navike i doprineti zaštiti životne sredine. Svi očekujemo dan kada će Subotica postati sinonim za biciklistički raj.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %