oluja Gori šuma kod Atine.
Aktuelno

Gori svet: Rekordne vrućine u Evropu i SAD-e

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Gori ceo svet od nezapamćenih temperatura. Ekstremne vrućine u gradu Finiksu oborile su rekord u utorak. Dostigle su 19-ti uzastopni dan s temperaturom od najmanje 43 stepena Celzijusa. Ova nezapamćena situacija je deo globalnog trenda. Ceo svet se suočava s toplotnim talasima i temperaturama koje premašuju istorijske vrednosti.

Finiks se ističe kao lider u visokim temperaturama tokom dana. Nijedan drugi veliki grad u SAD-u nije suočio s takvom ekstremnom vrućinom ni noću. Tada su temperature bile i do 32 stepena Celzijusa. Grad je preduzeo napore da osigura bezbednost svojih građana. Postavljeno je oko 200 centara za hlađenje i hidrataciju širom grada. Međutim, nestašica ljudstva i novca ograničava rad ovih centara, ostavlja stanovnike u potrazi za osveženjem.

Ove nezapamćene vrućine nisu specifične samo za Finiks. Ceo svet je u junu i julu zabeležio prosečno više temperature nego ikada ranije. Samo u Sjedinjenim Američkim Državama, zabeleženo je više od 860 toplotnih rekorda u proteklih sedam dana.

Toplotni talasi deo klimatskih promena

Dugoročni uzroci ovih toplotnih talasa pripisuju se klimatskim promenama izazvanim ljudskim aktivnostima. Kratkoročni efekti su pojačani meteorološkim fenomenom El Ninjo i prisustvom „toplotne kupole“ na zapadu SAD-a. Ovaj visoki vazdušni pritisak donosi ne samo ekstremne temperature, već i sprečava dolazak kiše i oblaka, što bi donelo olakšanje.

Stručnjaci upozoravaju da će ovo biti jedan od najznačajnijih perioda u po zdravlje stanovništva.

Gori Evropa

Situacija nije drugačija ni u drugim delovima sveta. Francuska, Grčka i Italija takođe su pogođene ekstremnim vrućinama, koje donose rekordne temperature i opasnost od požara. Crna Gora je takođe iskusila jedan od najtoplijih dana ove godine, uz crveni alarm zbog visokih temperatura i povećanja broja pacijenata koji traže medicinsku pomoć.

Ove kritične situacije zahtevaju hitne akcije i globalnu saradnju u suočavanju s klimatskim promenama. Prilagođavanje i ublažavanje posledica toplotnih talasa postaju ključni izazovi kako bismo zaštitili životnu sredinu i obezbedili sigurnost naših gradova i zajednica. Ako ne delujemo brzo i odlučno, toplotni talasi poput ovih postaće sve učestaliji, ostavljajući trajne posledice po našu planetu.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %