Publika, foto Damir Vujković
Kultura i projekti

Na Letnjoj pozornici Palić dodeljene nagrade

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

U četvrtak, 20. jula, Letnja pozornica Palić je bila u središtu pažnje kada je održana svečanost dodele nagrada na Festivalu evropskog filma Palić. Ovogodišnji dobitnici su ostavili snažan utisak, a događaj je obilježio emotivan govor i zahvalnost.

Nagrada „Aleksandar Lifka“ za kategoriju inostranih stvaralaca otišla je reditelju Andreasu Drezenu. Programski direktor festivala, Miroslav Mogorović, izrazio je zadovoljstvo zbog Drezinovog prisustva. On je naglasio važnost njegovog doprinosa evropskoj kinematografiji.

Andreas Drezenu – Doprinos evropskoj kinematografiji nagrađen na FEF Palić!

Andreas Drezen se zahvalio organizatorima na prijateljskom dočeku. Istakao je da je Palić poseban jer omogućava pravi kontakt s publikom i kolegama, što je retkost u filmskoj industriji.

Palić susret glumaca

U drugoj kategoriji, regionalnu nagradu „Aleksandar Lifka,“ dobio je talentovan glumac Nikola Ristanovski. Radoslav Zelenović, direktor festivala, pohvalio je odluku o ustanovljenju ove nagrade prije tri godine, koja je naišla na oduševljenje u celom regionu.

Ristanovski je s radošću primio nagradu i istakao kako je to priznanje potvrda da priče koje stvaraju imaju smisla i da ih dijele s publikom.

Marija Kanjas – Umetnica s eklektičnim i ironičnim pristupom!

Treći dobitnik, Marija Kanjas, multimedijalna umetnica, nagrađena je festivalskom nagradom „Underground Spirit.“ Njen rad isprepliće fikciju i stvarnost te postavlja kritičke diskurse o tradicijama i stereotipima.

Sama Kanjas se zahvalila festivalu i istakla njihovu ljubaznost te izrazila radost zbog prisustva na FEF Palić.

Palić dodela nagrada
Marija Kanjas i Ilija Tatić, foto Damir Vujković

Andreas Drezen, rođen 1963. u Istočnoj Nemačkoj, ostavio je dubok trag u kinematografiji s nizom nagrađivanih filmova, a posljednji je „Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša“ (2022). Nikola Ristanovski, rođen 1969. u Čehoslovačkoj, je prvak Narodnog pozorišta u Beogradu i ostvario mnoge zapažene filmske uloge. Marija Kanjas je umetnica koja koristi različite tehnike i resurse kako bi istraživala granice fikcije i stvarnosti.

Ova svečanost bila je prilika za slavlje talentovanih pojedinaca i važan događaj za kulturu i umetnost u regionu. Fotografija Damira Vujkovića zabeležila je trenutak koji će ostati zauvek zapamćen u sećanjima svih prisutnih na ovogodišnjem FEF Paliću.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %