Prihvalitište za životinje je utočište za oduzete ptice iz privatnog vlasništva.
Aktuelno

Oduzete ptice od krijumčara životinjama

0 0
Read Time:2 Minute, 17 Second

Oduzete ptice od krijumčara retkim vrstama. Na Graničnom prelazu Horgoš kod krijumčara pronađen je jedan od najvećih papagaja na svetu. Reč je o zelenokriloj ari. Ptica j zaplenjena pre par noći i to od  stranog državljanina. Nakon zaplene je predate u Prihvatilište za divlje životinje u Zoološkom vrtu na Paliću.

“ Zelenokrila ara ima raspon krila širok čak do jednog metra. Vrlo je lepa i retka. Može da živi i do 80 godina. Zbog gubitka prirodnog staništa i smanjenja njihovog broja u prirodi ona se nalazi na listama zaštite.I to po Vašingtonskoj koncencije, na listi CITES 2. S obzirom da su carinici obavestili i postupajuće inspektore. Odmah je reagovalo i Ministarstvo zaštite životne sredine.Tada smo i mi obavešteni da hitno dođemo na granični prelaz i da zbrinemo životinju”, rekla je za  „Blic“ Sonja Mandić, direktorica Zoološkog vrta Palić.

Prema rečima Sonje Mandić, u zbirci Palićkog vrta već se nalazi jedna zelenokrila ara, mužjak.

“Živi inače u tropskim područjima. U srednjoj i južnoj Americi i zbog toga je potrebno ispuniti određene standarde za njihov smeštaj. Moraju imati veliki spoljni prostor sa ovlaživačima vazduha.Ili nekom vrstom prirodnog tuša. Mora imati i unutrašnji dobro ugrejani prostor”, dodaje Mandić.

Oduzete ptice češljugara

Protiv šezdesettrogodišnjeg Subotičanina podneta je krivična prijava  zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo ubijanje i zlostavljanje životinja. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici podneli su krivičnu prijavu protiv Subotičanina zbog sumnje da je on, u toku prošle godine, postavljajući zamke, hvatao ptice češljugare koje su zaštićena vrsta, a potom ih prodavao.

Uhapšen je još jedan trgovac zaštićenih vrsta ptica. Policija je na periferiji Subotice, prilikom pretresa stana i drugih prostorija kod starijeg Subotičanina pronašla 11 češljugara, kaveze, zamke i mreže za hvatanje ptica. Oduzete ptice su smeštene u Prihvatilište za divljen životinje u Zoološkom vrtu na Paliću.

“Mogu da kažem da su tri jedinke oduzetih ptica u dobrom fizičkom stanju. Imaju metalne prstenove i dok se ne završi postupak nećemo ih vraćati u prirodu.Onda su još jedinke su povređene, odnosno lepkom ulepljene i nisu u mogućnosti da se vrate u prirodu.Pet ptica je već vraćeno u prirodu.Ukupno je bilo privremeno oduzeto 11 jedinki. Moram da naglasim da je reč o strogo zaštićenim vrstama koje su uzete iz prirode”, rekla je Andriana Tot, rukovodilac Prihvatilišta za divlje životinje, Zoovrt Palić.

Držanje strogo zaštićenih vrsta moguće kod registrovanih odgajivačnica sa pratećemo dokumentacijom. Uzimanje iz prirode je strogo zabranjeno.

“Što se tiče ptica pevačica uvek se uzimaju mužjaci jer lepo pevaju.Ukoliko se ženke uhvate u zamku ostavljaju ih tako u prirodi da uginu”, dodaje Andriana Tot.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %