Svetosavski bal izlicitiran dres sa potpisom Novaka Šokovića.
Aktuelno

Bal: Adrianna Lushezy licitira dres Noleta

1 0
Read Time:2 Minute, 11 Second

24. Svetosavski bal u Beču  održan je uz zvuke valcera, violina, ali i trube. U svečanim toaletama, uz austrijske i srpske taktove u Hofburg palati okupilo se oko 1.500 gostiju a nastupilo je oko 200 umetnika. Subotičanka Adrianna Lushezy dala je najvišu cenu za dress a potpisom Novaka Đokovića.

Reč je o jednom od najprestižnijih okupljanja srpske zajednice u u glavnom gradu Austrije. Sa druge strane, deo je i čuvene balske sezone i svetosavskih svečanosti.

Beč je grad kome je u temeljima kulture utkana balska sezona, koju grad živi od novembra do februara svake godine, stolećima unazad. Svetosavski bal i njegovi gosti su našli svoje mesto u tradicionalnom, balskom delu godine i na taj način spojili kulture podneblja iz koga potiču i u kome žive.

Bal: Dama u crvenoj haljini dala najbolju ponudu

Ovogodišnji partner, događaja bila je fondacija Novak Đoković. Prelepa Subotičanka, Adrianna Lushezy koja je zablistala u crvenoj haljini na aukciji dobila je dres sa potpisom Novaka Đokovića. Odnosno, licitirala je najveću ponudu od 11.000 evra.Tako je postala vlasnica dresa koji će  jednog dana biti i vredan deo sportske istorije.

“Bilo je divno učestvovati i pobediti u aukciji koja je humanitarnog karaktera. Pogotovo što pomoć ide našoj deci. Naš Novak Đoković je broj jedan u svetu. Veliki je humanitarac, doboročinitelj….Treba više da se ugledamo na njega. Prikupljena sredstva na aukciji biće donirana vrtićima za decu u Kosovu i Metohiji„, rekla je Subotičanka Adrianna Lushezy.

Jelena Đoković, direktorka Fondacije “Novak Đoković” i supruga tenisera broj 1 u svetu, rekla je da je Svetosavski bal nešto najlepše što Srbi imaju da predstave o sebi celom svetu.

Ovogodišnji bal je bio i humanitarnog karaktera. U saradnji sa fondacijom Novaka Đokovića organizovana aukcija nakon ponoćnog programa. Prihod će biti usmeren za opremanje vrtića u Odžacima i na Kosovu i Metohiji.

Pored dresa sa potpisom Novaka Đokovića na aukciji je bio i dres sa potpisom austrijskog reprezentivca srpskog porijekla Aleksandra Dragovića. Kao i dvije slike, slikara Damjana Kovačevića i Marka Kusmuka.

Ovako Srbi u dijaspori pišu istoriju, jer je prošlo tačno  177 godina od Slavenskog bala u Beču. Tada je prvi put izveden Srpski kadril Johana Štrausa Mlađeg. Svetosavski bal u Beču ima tradiciju koja datira od sredine 19. veka. Udruženje “Srpski centar” je obnovilo manifestaciju  1998. godine.

Manifestacija okuplja sveke godine  okuplja ugledne goste iz svijeta privrede, politike, kulture i sporta.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %