Zimi biciklom do posla.
Ekologija

Dan kada se biciklom ide do posla

0 0
Read Time:2 Minute, 39 Second

Međunarodni zimski dan  biciklom do posla obeležava se  drugog petka u februaru. Ove godine je to 10. februara. Dan se globalno proslavlja tako što na posao se ide biciklom.

Ovaj dan je određen da podstakne građane iz celog sveta da razmotre vožnju biciklom do posla za razliku od uobičajene alternativn vožnje. U SAD, grupe za zagovaranje biciklizma podstiču ljude da se uključe u putovanje biciklom na posao kao zdravu i bezbednu alternativu vožnji.Tako što pružaju informacije o ruti i savete za nove bicikliste.

Prvi bicikl je napravio 1817.godine Baron von Drais.

Američko medicinsko udruženje takođe podržava Dan biciklom do posla,  kao deo svog dnevnog reda za podsticanje aktivnog prevoza. Međunarodni zimski dan biciklom na posao takođe ima podršku mnogih organizacija. Na ovaj dan  obično se organizuju razni događaji vezani za biciklizam kako bi se učesnici angažovali. Štaviše, Međunarodni zimski dan biciklom na posao je vežba koja zamenjuje samo poboljšanje zdravlja svojih učesnika. Takođe, pomaže da naše okruženje bude zdravo smanjenjem emisije gasova.

Ideja za Međunarodni zimski dan biciklom do posla može se lako povezati sa američkim nacionalnim praznikom Biciklom do posla. Događaj je  pokrenula Federacija američkih biciklista 1956. godine. Ovan dan danas mnogi obeležavaju, a pokazalo se da  praznik ima pozitivan uticaj na zdravlje mnogih kroz kardiovaskularne dobrobiti. Kao i izgradnju mišićne definicije i stvaranje opšteg osećaja dobrog fizičkog zdravlja. Takođe ima koristi za životnu sredinu u smislu smanjenja emisija ugljenika koje proizvodi većina motornih vozila.

Cilj je da ljudi shvate da prednosti vožnje biciklom čak i tokom zime. Mnoge države na različite načine nalaze rešenja za razvoj biciklizma.

Subotica grad gde se uvek biciklom ide do posla

Na ovaj dan, možemo da se podsetimo da je još davne 1891.godine Lajoš Vermeš izgradio na Paliću biciklističku stazu. Prvu takve vrste na prostorima gde se danas nalazi Subotica. Od tada se jedan od najsevernih gradova Srbije smatra i  gradom bicikla.

Kada govorimo o biciklizmu, ne možemo a da ne spomenemo i Ivana Sarića čuvenog konstruktora u vazduhoplovstvu i sportistu. Bavio se biciklizmom, bio je rvač i jedan od osnivača Fudbalskog kluba „ Bačka“ u  Subotici. Biciklizmom se počeo baviti  davne 1891. Godine i to  vožnjom  na biciklu na velikom točku.Na prvoj međunarodnoj trci u Pečuju 1896. godine, osvojio je drugo mesto. Biciklo je u Subotici bilo i inspiracija mnogim umetnicima, a  i dan danas ostao omiljeno prevozno sredstvo kod Subotičana i Subotičanki. Vozeći bicikl možete se upoznati sa Suboticom, ljudima, istorijom….

Biciklo ekološko prevozno sredstvo

Procenjuje se da je svetu u upotrebi oko milijardu bicikala. Reč je jednom najkorišćenijem i ekološkom prevoznom sredstvu koje ima raznovrsnu upotrebu u svakodnevnom životu.

 Inače, Subotica je bila drugi grad u Srbiji koji je uveo sistem iznajmljivanja bicikla i mnogo se uradilo na podizanju svesti o značaju životne sredine, a posebno ukoliko znamo da je saobraćaj jedan od najvećih zagađivača okoline i vazduha.

Smanjenje zagađenosti, nivoa buke i saobraćajnih gužvi u urbanim sredinama izuzetno je bitno za poboljšanje uslova života građana kao i za poboljšanje  životne sredine.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %