Gomboce sa raznim ukusima.
Aktuelno

Gomboce ili knedle sa šljivama

3 0
Read Time:2 Minute, 4 Second

Jedan od specijaliteta na severu Srbije svakako su gomboce sa šljivama ili knedle sa šljivama. Gomboce ili knedle sa šljivama su karekteristično jelo, specifično u Srbiji. Austrijskog su porekla, a na severu Srbije, u Mađarskoj i Rumuniji se zovu gomboce. Gomb znači kuglica i tako je ova poslastica dobila naziv.

Subotičanka Anamaria Imrić ovoj vojvođanskoj poslastici dodala je i nove ukuse. Pa pored šljiva, pravi ih sa nugat ili čokoladni krem, malina sa slatkim sirom i mnogi drugi ukusi. Naša sagovornica kaže da od malena voli da kuva.

Gomboce na 100 načina

“Kuvanje je došlo nekako spontano. Kao mala sam volela da kuvam, a kasnije sam sve više pažnje poklanjala dekoraciji i prezentaciji hrane. Onda sam počela da tradicionalna jela pravim na drugačiji način. Recimo, gomboci su jedno od tradicionalnih jela koja spremam sa različitim ukusima. Sama priprema i recept nisu se mnogo promenili, ali možemo da se igramo dosta sa različitim ukusima. I tu je prava čar kuvanja i propremanja hrane. Budući da živimo u modernom vremenu gde se samom izgledu hrane poklanja puno pažnje. Danas fotografija i sam vizuelni izled prodaje hranu i sama inspiracija i ideja je potekla iz toga”, rekla je Anamaria Imrić.

Iako potiče iz porodice gde se tradicionalno bave poljoprivredom, a završila je master ekonomiju  bez razmišljanja je odlučila se da bavi poslom koji voli.Gomboce pravi od raznovsnih ukusa.

Tradicionalni recept na moderan način

“Tu je naravno tradicionalna šljiva, bez kojih gomboca nema. Međutim, deca vole sa nugat i čokoladnim kremom. Zatim, starije generacije nekako vole više ukus pistacija, kao i malina sa slatkim sirom. Ima mnogo kombinacija, samo treba prepustiti mašti na volju i igrati se”, kaže uz osmeh naša sagovornica.

Priprema testa za gomboce.
Priprema testa za gomboce.

Anamaria uvek se prepusti svojoj mašti prilikom osmišljavanja nove recepture. Pored gomboca, od slanih jela ima i zanimljive recepte za krofne.

“Širok je spektar tradicionalih, a modernih recepata i jela. Za naš kraj su tradicionalne i krofne. Njih možete da pravite na različite načine, ljudima se posebno dopada verzija gde se upotpunjuje sa tradicionalnim dodacima, poput kajmaka i pršute”, kaže Anamaria.

Mlada Subotičanka objašnjava da većina namirnica koje koristi potiču sa porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

“Neke namirnice koje koristim u pojedinim jelima potiču sa našeg porodičnog poljoprivrednog gazdinstva. Kao što je kajsija, domaća rakija, med i slično. Drago mi je što sam uspela da objedinim svoju struku i ljubav, sa tradicijom koja se neguje u našoj porodici”, zaključuje mlada Subotičanka.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %