Brza pruga Beograd-Budimpešta trebalo bi da bude završena do kraja 2024.
Aktuelno

Brza pruga Beograd-Budimpešta do kraja 2024

2 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Brza pruga Beograd-Budimpešta trebalo bi da bude završena do kraja 2024. To je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom  obilasku radova na izgradnji druge deonice brze pruge Beograd-Budimpešta kroz Srbiju. Reč je o deonici od  Novog Sada do Subotice.

„Imamo malo problema, ali sad ćemo da ubrzamo. Da se za šest meseci ubrzaju radovi, da radimo bar upola brzo kao vi u Kini“, rekao je Vučić. Predsednik je dodao da je od 2012. do danas izgrađeno 108,1 kilometar pruga, prenela je Beta.

Pruga Novi Sad-Subotica biće duga 108,2 kilometra i na njoj će biti 49 podvožnjaka, nadvožnjaka i sličnih objekata. Predviđeno je da se vozovi kreću brzinom od  200 kilomera na sat.

Komercijalni ugovor o modernizaciji i rekonstrukciji železničke veze između Srbije i Mađarske na teritoriji Srbije za deonicu Novi Sad-Subotica-državna granica kod Kelebije, vredan 943 miliona evra.Ugovor su  2018. godine potpisali su Infrastruktura železnice Srbije i konzorcijum kineskih kompanija China Railway International – China Communications Construction Company.

Ovaj projekat je finansiran iz kredita koji je dala kineska Exim banka.

“Nove pruge obezbeđuju dolazak investitora u Srbiju. Trenutno se radi  781,5 kilometara pruga, a u planu je još 160 kilometara”, kazao je predsednik.

Pored Vučića, radove je obišla i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. 

Predviđeno je da izgradnja pruge Beograd – Budimpešta ukupno košta oko četiri milijarde evra. To je jedan od prvih projekata u okviru kineske globalne inicijative „Pojas i put“, dogovoren kao zajednički projekat Kine, Srbije i Mađarske, navodi biznis.rs

Bakić: Brza pruga omiljena tema

Gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić za lokalni sajt Subotica danas je rekao da izgradnja brze pruge Beograd-Subotica (Kelebija) mu je omiljena tema.

“Subotica je na toj trasi centralna tačka, zato ja kao gradonačelnik, a i grad Subotica očekujemo jedan privredni bum. Ovde moram spomenuti i pružni pravac Subotica-Segedin što je dodatno spajanje dva bratska grada. Kao i  približavanje dve države, Srbije i Mađarske i veći protok roba, usluga i ljudi. Početak i ovih radova otvorili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban. Ovaj projekat vredan je 10,3 milijarde dinara, dužine 45 km, od toga 30 km na teritoriiji Srbije i 15 km na teritoriji Mađarske”, rekao je gradonačelnik Subotice za portal Subotica danas.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %