Tečno drvo izum za čistiji vazduh.
Ekologija

Tečno drvo za prečišćavanje vazduha

1 0
Read Time:3 Minute, 33 Second

Liquid 3 tečno drvo – potpuno novo rešenje za prečišćavanje vazduha. Inovaciju Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu donira NLB Komercijalna banka. Svet pun srca je svet pun prilika, parola je donatora. On tečno drvo poklanja dvema najzagađenijim opštinama u Srbiji. Ukupna vrednost donacije

Liquid 3 tečno drvo – potpuno novo rešenje za prečišćavanje vazduha. Inovaciju Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu donira NLB Komercijalna banka. Svet pun srca je svet pun prilika, parola je donatora. On tečno drvo poklanja dvema najzagađenijim opštinama u Srbiji. Ukupna vrednost donacije ovih prvih urbanih foto-bioreaktora, osmišljenih tako da uklanjaju ugljen-dioksid i čestično zagađenje u sredinama gde su njihove koncentracije najveće i gde nema dovoljno prostora za sadnju drveća, iznosiće skoro šest miliona dinara.

Prvi bio- reaktori za prečišćavanje vazduha

Inače, ovo su prvi urbani foto-bioreaktori, osmišljeni da uklanjaju ugljen-dioksid i čestično zagađenje u sredinama gde su njihove koncentracije najveće. Kao i gde nema dovoljno prostora za sadnju drveća.

Tečno drvo, izum tima domaćih naučnika. Nagrađeno je kao jedno od najboljih inovativnih i klimatski pametnih rešenja u okviru projekta Programa Ujedinjenih nacija za razvoj. U pitanju je akvarijum, ispunjen sa šest stotina litara vode i algama. One vezuju ugljen dioksid i putem fotosinteze prečišćavaju vazduh i proizvode čist kiseonik. Ujedno, ovaj sistem je multifunkcionalan – napravljen je kao klupa, punjač za mobilne telefone i noćno svetlo. Ima i solarnu ploču. To omogućava da za svoj rad koristi obnovljiv izvor energije.

Tečno drvo je inovacija kada su u pitanju zelene tehnologije“, izjavio je dr Ivan Spasojević sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu.

„Kombinovanjem znanja iz različitih oblasti, razvili smo ekološko rešenje. Ono ima kapacitet da postepeno izmeni, ne samo životnu sredinu, već i svest ljudi o značaju ekologije i nauke. Kao prvi ikada urbani foto-bioreaktor, naše tečno drvo pobudilo je veliko interesovanje kako domaće, tako i strane javnosti i svetskih medija“, rekao je dr Ivan Spasojević sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu i dodao:

Podrška NLB Komercijalne banke koja je usledila za nas je najbolji vetar u leđa da nastavimo da razvijamo ovaj jedinstveni koncept. Kao i da ga učinimo ga još dostupnijim i rasprostranjenijim u budućnosti. Tako ova donacija nije samo pravi korak u pravcu čistijeg vazduha i zdravije životne sredine, već i u razvoju čitave domaće scene, kada su u pitanju zelene tehnologije“, izjavio je dr Ivan Spasojević sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu.

Tečno drvo poklanja se najzagađenim opštinama

Akcija je deo šire regionalne inicijative, u okviru koje će sve banke-članice NLB Grupe podržati različita udruženja, humanitarne organizacije i ugrožene grupe u ukupnom iznosu od gotovo 59 miliona dinara.

Tečno drvo je značajan izum kaže, Vlastimir Vuković predsednik NLB -Komercijalne banke.
Tečno drvo je značajan izum kaže, Vlastimir Vuković predsednik NLB -Komercijalne banke.

„Sa sedištem i isključivim strateškim fokusom na Jugoistočnu Evropu, naša matična NLB Grupa ima jedinstven geografski otisak. Osim što je vodeća finansijska grupacija u regionu, prepoznata je i kao pionir održivog poslovanja. To predstavlja naše principe na najvećem regionalnom tržištu. U prethodnoj godini intenzivno smo radili na ostvarenju ciljeva održivog poslovanja. Za kratko vreme smo uspeli da obezbedimo snabdevanje električnom energijom isključivo iz obnovljivih izvora. Kao i da u potpunosti digitalizujemo proces nabavke„, istakao je Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke i dodao:

Naredni korak je instalacija solarnih panela, uvođenje električnih bicikala za zaposlene. Pa, zamena celokupnog voznog parka električnim i hibridnim automobilima. Uporedo sa internim aktivnostima, nastavljamo snažnu podršku razvoju zelene agende kroz plasman održivih proizvoda građanima i privredi. Kao i društveno odgovorne akcije, poput donacije „tečnog drveća“, istakao je Vlastimir Vuković.

Napomenuo je da će u narednim danima zaposleni Banke, na osnovu različitih kriterijuma, poput zagađenosti, industrijske aktivnosti, intenziteta saobraćaja, daljinskog grejanja, ali i odsustva uslova za pošumljavanje, odabrati dve opštine, kojima će donirati tečno drveće.

Prvi urbani foto-bioreaktor u Srbiji – Liquid 3, postavljen je prošle godine ispred zgrade Opštine Stari grad u Beogradu. Kao jedinstvena fuzija dizajna, biologije i biotehnologije nagrađen je za najbolju inovaciju. Podržan je zajedno sa još 10 inovativnih i klimatski pametnih rešenja u okviru projekta Lokalni razvoj otporan na klimatske promene. Program je sproveo Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine. Sve uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Izvor:ekolist

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %