Aktuelno

Colors: važno je kako si pametan

0 0
Read Time:2 Minute, 1 Second

Erazmus projekat „Colors“ se bavi proučavanjem Gardnerovih tipova inteligencije.Partneri Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ iz Subotice su škole i predškolske ustanove iz Švedske, Španije, Turske, Grčke, Rumunije i Srbije. Gosti su impresionirani radom vaspitača u vrtićima koje su obišli: “Sanda Marjanović”, “Maštalica” i “Kalimero”.

“Video sam vaspitače koji su veoma posvećeni svom poslu i povezanost između vaspitača i dece. Projekat za sve nas je značajan, jer učimo kako da implementiramo najbitnije tipove Gardnerove inteligencije u nastavu. Impresioniran sam odnosom vaspitača i dece u subotičkim vrtićima”, rekao je Par Blonden, direktor Johanes škole Malme, Švedske.

Boje u Garnerovim tipovima inteligencije

Projekat je vezan za Gardnerove tipove inteligencije.

“Američki profesor Hauard Gardner je rekao da nije važno koliko si pametan, nego kako si pametan. U njegovom delu iz 1981.godine on opisuje osam različitih tipova inteligencije, koje su obeležene različitim bojama. Zbog toga se projekat zove “Collors”. Mi smo u ovom projektu već drugu godinu i mnogo smo naučili jedni od drugih o Gardnerovim tipovima inteligencije. Budući smo mi iz Subotice iz jedne multikulturalne i multinacionalne sredine, naš fokus je bio na verbalno lingvitičkoj inteligenciji”, kaže Nataša Vrapčević, vaspitač i koordinator Erazmus projekata u Predškolskoj ustanovi “Naša radost”.

Gosti uče srpsko kolo.

U okviru aktivnosti gosti su imali priliku i da nauče srpsko kolo, ali i da se upoznaju sa gastronomskom ponudom našeg grada.

Učesnici iz svih zemalja.

“Trenutno imamo pet Erazmus projekata i tu smo najači u region. U poseti su nam gosti iz Švedske, Španije, Rumunije, Grčke i Turske. Odlično sarađujemo i oni su više nego zadovoljni sa našim radom i kako se deca osećaju u vrtiću. Zatim, samom komunikacijom sa decom, kao komunikacija između vaspitača i saradnja sa njima. Tako da su prijatno iznenađeni u odnosu na ono što su očekivali. Sledeće godine i mi ćemo imati proliku da vidimo kako se radi u Grčkoj i Švedskoj”, istakao je Veljko Vojnić, tehnički direktor u Predškolskoj ustanovi “Naša radost”.

Gosti rade zajedno sa decom.

U okviru mobilnosti održana je Konferencija u vrtiću “Sanda Marjanović” na kojoj su nastupili KDUŽ “Bratstvo”. Na kraju dodeljeni su sertifikati učesnicima.

Predškolska ustanova „Naša radost“ iz Subotice učestvuje u realizaciji pet Erasmus projekata: „Play and learn in Nature“, „Wild Horizons – Outdoor Learning Experience“, „Children in Action against Climate Change“, „If no Art, no Innovation“, „Colors“.

KUDŽ „Bratstvo“ za goste i prisutne vaspitače izveli srpsko kolo i srpske igre.
Dodeljeni sertifikati svim učesnicima.

tekst u foto: Sandra Iršević

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Коментари су искључени на Colors: važno je kako si pametan