Pink jezero egzotika na severu Srbije.
Aktuelno

Pink jezero u Pačiru hit

0 0
Read Time:2 Minute, 43 Second

Pink jezero na severu Srbije i dalje je hit. Otkriveno je u vreme pandemije sa Covidom 19 i od tada do danas je popularno mesto za odmor.Svako ko prođe kroz Bačku Topolu, ne može, a da ne primeti promene koje su nastale, a naročito po pitanju infrastrukture. Ono što je zanimljivo, je da u ovo vreme kada pandemije sa covidom 19, Bačka Topola je postala jedno od prepoznatljivih turističkih mesta. Apsolutni hit je “pink” ili ti “crveno jezero”, koje su dolazili da vide ljudi ne samo iz Srbije, nego i iz inostranstva, a posebno je je postala hit na društvenim mrežama.

Pink boja podseća na egzotične destinacije

“Banja u Pačiru postala je preko noći popularna, ali je bilo izuzetno posećeno i Bačkotopolsko jezero, na kom je najmanje bilo Topolčana. Na obali jezera se gradi i auto-kamp, kroz IPA projekat u saradnji sa Mađarskom. Bazeni u Staroj Moravici i u Bajši su, takođe, bile posećene destinacije tokom sezone”, rekao je predsednik Skupštine opštine Bačka Topola, Saša Srdić.

Na delu nedašnjeg Panonskog mora na severu Srbije nedaleko od Subotice nalazi se termalna banja Pačir sa slanom vodom. Specifičnost banje se ogleda u tome što turiste privlači pink jezero koje ih podseća na egzotična jezera sveta.

Roze i lekovito jezero

Roze slano, termalno i lekovito jezero čija nesvakidašnja boja podseća na jezera od Australije do Bolivije. Zatim, Meksika postalo je omiljeno kupalište Subotičanima. Kao i meštanima Bačke Topole, a ima posetilaca i iz Rusije i Mađarske. Pored lekovitih svojstva kupače i turiste privlači nesvakidašnja boja jezera koja ide od crvene do pink i roze nijanse. Ovu nestvarnu boju koja oduševljava sve posetioce duguje slanoj voodi I različitim mineralima.

Predstavnik mesne zajednice, Oto Nađ objašnjava da je ideja o izgradnji banje potekla još 2006.godine,  kada su dobili novac za bušenje bunara. Tada je primećeno da je voda slana, a u period od 2008. do 2010.godine Mesna zajednica „Pačir“ je iz sopstvenih sredstava izgradila banju. Kada su se izvodili radovi 2010.godine na bušenju bunara ispostavilo se da je ova voda slana  i lekovita. To je utvrdila laboratorija NIS-a .Pačirska banja ima jezero površine 2.000 kvadratnih metara, a otvorena su i dva bazena u zatvorenom prostoru koja su dostupna i zimi.

„Termalna banja Pačir od 2018.godine ima i zatvoreni deo i radi 365 dana u godini.Topla voda u Pačiru dolazi sa 1400 metara dubine i slana je. To čini odlazak u ovu banju jedinstvenim iskustvom. Voda sadrži natrijum, jod, sulfat, brom i mnoge druge minerale koji unapređuju zdravlje.Voda sadrži litijum, brom, jod u velikoj količini tako da je voda pogodna za lečenje. Naročito, kožnih oboljenja, psorijazu, reumatska oboljenja i oboljenja posle povreda. Naši posetioci su uglavnom penzioneri i ovde se dobro provode”,objašnjava Oto Nađ.

Bačka Topola je bila omiljena destinacija za sve ljubitelje prirode, ali i istorije. Novo rukovodstvo opštine se potrudilo da privuče turiste i podigne turističke kapacitete na zavidan nivo.

Projekat se realizuje uz podršku Grada Subotice.

Projekat „Info kultura“ se realizuje uz podršku grada Subotica – Sekreterijata za kulturu. Za sadržaj priloga i članaka odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove lokalne samouprave Subotica.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %