Subotičanke koje idu stazama inovativnosti i tradicije

Ibolja Marinković od bakarne žice pravi drveće

0 0
Read Time:2 Minute, 4 Second

Subotičanka Ibolja Marinković majka dvoje maloletne dece ima magične prste. Nakon što je među prvima u Srbiji počela da izrađujem nakit od majčinog mleka i pupčane vrpce, oprobala se i uz izradi predmeta od bakarne žice. Ideja, strpljenja i volje joj ne manjka da uvek proba nešto novo da napravi.

Ibolja Marinković, Subotičanka koja od neobičnih materijala pravi umetničke predmete.

„Ideju sam dobila pre dva meseca kada sam sebi htela da napravim zidnu dekoraciju. Dopalo mi se i počela sa drugima da pravi drvo sreće ili života od bakarne žice. Ovu ideju sam videla na tik toku. Odmah odmah sam znala da želim time da se bavim. Nije teško samo je potrebno puno strpljenja“, rekla je Ibolja Marinković koja od neobičnih poredmeta pravi mala umetnička dela.

Samo bakarna žica i kristali

Od materijala potrebno je puno bakarne žice, kristala, obruč, klešta i strpljenja.

„Sve radim ručno i kristale nižem jedan po jedan. Za jedno veliko drvo potrebno je tri lančića od 80 centimetara. Porebno mi je oko osam sati posla. Dok za malo drvo je potreban lančić od 80 centimetara i dva sata“, objašnjava sagovornica.

Drvo sreće od bakarne žice.

Ona je inače pre dve godine došla na ideju da napravi aplikaciju kako bi pomogla osobama koje su gluve i nagluve. Tačnije ideju kako da kontaktiraju hitnu pomoć, policiju, bolnicu ili druge službe.

„Na ovu ideju sam došla pre tri godine kada sam spasila život svojoj majci koja je gluvonema od rođenja.Bila sam pored nje kada joj je slošilo. Ja sam bila ta koja je pozvala hitnu pomoć. Tada sam počela da razmišljam o tome kako ljudi sa invaliditetom ili ako su gluvi i nagluvi pozovu hitnu pomoć kada im je potrebna. Tako sam došla na ideju da se napravi aplikacija koja bi im pomogla. Imam ideju, ali je potreban programer. Zamislila sam da bude jednostavna za korišćenje i povezana sa mapom grada i recimo Hitnom pomoći. Ukoliko se osobi sloši može da pritisne dugme i Hitna pomoć vidi adresu i podatke osobe“, obašnjava Ibolja Marinković.

Ibolja se nada da će uskoro uspeti da pronađe programera i izradi aplikaciju, a do tada nastavlja da izrađuje predivne predmete od neobičnih materijala.

Projekat se realizuje uz podršku Grada Subotice.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Subotičanke koje idu stazama inovativnosti i tradicije“,  koji je realizovan uz podršku grada Subotice. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove grada Subotice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %