Ekološko i feminističko novinarstvo na terenu

U ekološkom novinarstvu najbolje su priče iz život

0 0
Read Time:2 Minute, 24 Second

Kada govorimo o ekološkom  i feminističkom novinarstvu najbolje su priče iz običnog života. O ženama sa vizijom, aktivizmom koje svojim radom mogu da budu primer kako da se pokrene biznis,  a čuva životna sredina. Subotičanka Jelena Marković nakon razvoda ostala je sama sa dvoj maloletne dece. Stariji sin joj je bio bolestan i odlučila je da kupuje prepeličija jaja i to uvede kao vid ishrane. Čula je da  prepeličija jaja jačaju imunitet. Zatim, pokreće farmu  japanskih prepelica koji joj postaje glavni biznis. Vrlo brzo farma je postala hit u celoj Srbiji.

Međutim, mlada preduzetnica je otišla i korak dalje. Ponovo se udala, rodila trećeg sina i  iz centra Subotice preselila se na periferiju grada. U naselju  Veliki Radanovac danas se bavi  organskom proizvodnjom i pregistrovalaje  bio-farmu.

Okrenula se organskoj proizvodnji

Kupila je kuću sa voćnjakom od 4000 kvadrata. Iako, je proširila posao prepeličija jaja su i dalje veoma zastupljeni u njihovoj ishrani.

“Krenuli smo sa organskom proizvodnjom zbog zdravlja. Ja smatram da se treba vratiti prirodi i tako smo počeli da gradimo naše malo carstvo u skladu sa prirodom. Ove godine smo se opredili samo za voće, jer imamo malu bebicu. Imamo jabuke, breskve, kruške, šljive, smokve, orahe….Od toga pravimo pekmeze  i compote be dodataka šećera i konzervansa”, objašnjava Jelena Marković iz  bio-farme “Marković”.

Slatku zimnicu sprema po starom receptu

Naša sagovornica dalje objašnjava da slatku zimnicu priprema na tradicionalan način.

“Pekmez se samo kuva do iznemoglosti. Ja volim na drvima da kuvam jer je drugačija aroma. Imam moju peć koju založim i ujutru u 6 počenem i kuva se do uveče. Ne treba se dodavati ništa. Gustina se postiže kuvanje, ili eventualno dodavanjem jabuka koje u sebi sadrže pectin koji se otpušta”, kaže uz osmeh Jelena i dodaje da je voće u sebi sadrži dovoljnu količinu šećera.

Pored jabuka, krušaka, šljiva bavi se i uzgajanjem godži bobica. Ima malu pantažu od 80 do 100 sadnica. Svaka sadnica daje od tri do pet kilograma bobica.

“Berba godži bobica traje od maja do oktobra. Ovo voće se smatra najačim antiosidansom na svetu. Isto tako pravimo pekmeze ili ga sušimo na suncu ili rerni zavisi ko kako voli. Na suncu je bolje i dodajemo u kaše, sokove i razna jela”, dodaje Jelena Marković.

Kako sama kaže, po struci je fitnes instruktor i nutricionista. Završila je više viših škola, obuka i kurseva, a ima i dugogodišnje iskustvo u praksi. Svi proizvodi na bio-farmi Marković su 100 prirodni, bez dodavanja hemije.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Ekološko i feminističko novinarstvo na terenu”,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekreterijata za kulturu, informisanje i verske zajednice. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove  Pokrajinskog sekreterijata za kulturu, informisanje i verske zajednice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %