solarni paneli(OIE)
Energetika

Obnovljivi izvori sve se više koriste

0 0
Read Time:2 Minute, 23 Second

Obnovljivi izvori energije se sve više koriste. Izveštaj UNECE izveštaju o stanju obnovljivih energija za 2022. u periodu između 2017-2021. obuhvatio je sedamnaest zemalja jugoistočne i istočne Evrope. Kao i Kavkaza i centralne Azije. Prema izveštaju primećen je rast kapaciteta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Prvi put najveći udeo čine solarna (58%) i energija vetra (25%). Faktor kapaciteta za proizvodnju električne energije iz vetra u regionu porastao je za 7% . Faktor kapaciteta za proizvodnju solarne energije porastao za više od 10% u periodu od 2017-2021.

U rastu održivosti prednjači Ukrajina, sa povećanjem kapaciteta obnovljivih izvora energije od 8.3 GW. zatim, Kazahstan (3.7GW) i Ruska Federacija (3.5GW). Četvrto mesto Srbija deli sa Gruzijom. Međutim, povećanje njihovog kapaciteta pokazuje izuzetan pad u odnosu na prve tri zemlje – samo 0.5GW dodato u periodu od 2017-2021.

Bosna i Herzegovina, Albanija, Makedonija, Crna Gora i takozvano Kosovo beleže povećanje manje od 0.5GW,. U velikoj meri još uvek zavise od fosilnih goriva. Zemlje se oslanjaju na ograničeni broj izvoznika energije, prvenstveno na Rusku Federaciju. Prema izveštaju, čak 13 zemalja u fokusu u velikoj meri zavise of uvoza električne energije. Obnovljivi izvori energije mogli bi da pomognu ovim zemljama da povećaju raznovrsnost snabdevanja električnom energijom te da se zaštite od velikih kolebanja cena prirodnog gasa i nafte.

Zemlje našeg regiona i dalje kaskaju za svetskim trendovima, ali i za napretkom svojih najbližih komšija. U svetlu ekonomske krize i političke nestabilnosti, obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost su ključni za energetsku samostalnost. Kao što ovaj Izveštaj i pokazuje, potrebno je mnogo više ulaganja i ozbiljnije sprovođenje politika u oblasti održivih i obnovljivih izvora energije. Subvencije za fosilna goriva su i dalje velika smetnja. Krajnje je vreme da se odmaknemo od ulaganja u uništavanje planete i okrenemo održivijoj budućnosti”, ističe izvršna direktorka WWF Adrije Nataša Kalauz.

Napredak u politikama OIE

Izveštaj beleži značajan napredak kada je u pitanju usvajanje politika i ciljeva glede obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti. Međutim, još postoji raskorak kada je u pitanju usvajanje politika i akcionih planova, a primena postojećih politika je i dalje spora.

„Imajući u vidu da je Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP27) za svega nekoliko meseci, zemlje i investitori u regionu moraju odmah da udvostruče napore u vezi sa primenom obnovljivih izvora energije. Tako bi se postigao globalni cilj nulte emisije ugljen dioksida i okončala zavisnost od fosilnih goriva. Povećanje ulaganja u obnovljive izvore energije ključno je za jačanje energetske sigurnosti. Kao i pristupačnosti u svetlu energetskih i finansijskih izazova nastalih nakon izbijanja sukoba u Ukrajini”, rekla je izvršna sekretarka UNECE Olga Algajerova.

UNECE izveštaj o stanju obnovljivih energija za 2022. koji je objavljen zajedno su pripremili Mreža obnovljivih izvora energije za 21. vek (REN21)  i Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE). Izveštaj pruža najnovije informacije o stanju obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti nekoliko zemalja.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Коментари су искључени на Obnovljivi izvori sve se više koriste