Ekologija

Vujović: Cilj je smanjenje efekta staklene bašte

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Cilj nam je da uspostavimo sistem za smanjenje efekta staklene bašte, kaže Vujović. Održana je sednica Nacionalnog saveta za klimatske promene, na kojoj su sumirani najvažniji rezultati u odnosu na prethodno zasedanje. Na sednici su izneti i planovi za naredni period. Sednicom je predsedavala ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Vujović je istakla da je jedan od najvećih uspeha Srbije u kontekstu međunarodnih obaveza, usvajanje i dostavljanje revidiranog Nacionalno utvrđenog doprinosa Sekretarijatu Okvirne konvencije UN o promeni klime.

Postignut konsenzus po pitanju smanjenja efekta staklene bašte

„Zajedničkim radom i trudom postigli smo konsenzus po pitanju našeg cilja smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte. Cilj je za više od tri puta ambiciozniji od prethodnog cilja koji smo postavili. Ministarstvo koje vodim nastaviće da ulaže velike napore kako bismo uspostavili sistem za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte. Kao i i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove u skladu sa Zakonom o klimatskim promenama koji smo doneli prošle godine. Ovaj zakon će imati pozitivne efekte po građane i privredu“, rekla je ministarka Vujović.

Prema njenim rečima, u svetlu klimatskih izazova apsolutni prioritet u narednom periodu je strateško planiranje na nacionalnom i lokalnom nivou.

„Naš plan je da u narednom periodu dostavimo Vladi ključni strateški dokument za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte na nacionalnom nivou. To je predlog Strategije niskougljeničnog razvoja sa Akcionim planom. Usvajanje Strategije obezbediće osnov za investicije, nova radna mesta i inovacije na nivou cele privrede. Ministarstvo aktivno učestvuje i u izradi budućeg Integrisanog plana za energetiku i klimu koji izrađuje Ministarstvo rudarstva i energetike. To je još jedan ključni dokument za planiranje niskougljeničnog razvoja Srbije. U narednom periodu nastavljamo i sa izradom Programa prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove, koji će predstavljati osnov za planiranje i razvoj ove važne oblasti“, rekla je Vujović.

Ministarka je najavila da će uskoro biti organizovan i drugi po redu Dijalog o klimatskim promenama u saradnji sa Programom UN za razvoj, kao priprema za međunarodnu Konferenciju o klimatskim promenama u Šarm el Šeiku. Konferencija će biti održana u novembru 2022. godine, kada će Republika Srbija predstaviti dosadašnje rezultate iz ove oblasti.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %