Aktuelno

Subotica na „Danima porodice u Perlezu“

0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

Na “Danima porodice u Srbiji”, manifestaciji koja se drugi put organizovala tokom vikenda u Perlezu predstavila se subotička lokalna samouprava. Na manifestaciji učestvovalo je 40 gradova i opština iz Srbije.

Na štandovima duž obale Begeja, Subotica je predstavila svoje mere pronatalitetne politike i podrške porodici. U brošuri koja se, uz promo materijal o brojnim turističkim potencijalima i ponudi Palića, delila  zainteresovanim posetiocima manifestacije, upoznali su se sa merama Subotice koje se odnose na podršku porodici i deci kroz različite usluge. Kao i razvoj odgovarajuće infrastrukture – da se roditelji ohrabre za proširenje porodice i podstaknu da ostanu i podižu decu u Subotici.

Grad Subotica izdvaja sredstva za pokušaj vantelesne oplodnje, za roditeljski dodatak za prvo rođeno dete  i za jednokratnu novčanu pomoć trudnicama. Izmenjena je Odluka koja se odnosi na ostvarivanje prava na troškove za vantelesnu oplodnju. Pored toga, uvedeno je i finansiranje prvog pokušaja za drugo dete.

Formiran je Centar za porodični smeštaj i usvojenje, koji kontroliše i vrši edukaciju i odabir hranitelja. Centar za socijalni rad  radi pripremu dece i smeštaj u hraniteljske porodice. U okviru Centra za socijalni rad funkcioniše Centar za savetovanje i podršku porodici. U pomenutom centru rade tri stručna radnika. Pored ove mere grad finansira i troškove boravka u predškolskoj ustanovi za treće i četvrto dete. Kao i za decu bez roditeljskog staranja. Zatim, , uslugu ličnog pratioca/personalnog asistenta, stipendije studentima, stipendije učenicima deficitarnih zanimanja, besplatne užine za učenike osnovnih škola. Grad izdvaja sredstva za podsticanje mladih talenata, obezbeđujemo sredstva za prevoz učenika srednjih škola, za besplatne autobuske karte za srednjoškolce iz prigradskih naselja. Kao i pomoć roditeljima preko Fondacije za lečenje teško obolele dece i omladine.

Za „Našu radost“ izdvaja se 900 miliona dinara

Samo za funkcionisanje Predškolske ustanove „Naša radost“ Grad na godišnjem nivou izdvaja oko 900  miliona dinara. I to za 55 objekata Naše radosti, za vrtiće pri školama i za projekte. Prethodnih godina izdvojeno je u Subotici za velike projekte u predškolstvu, kao što su rekonstrukcija i dogradnja centralne kuhinje, otvaranje novih i adaptacija postojećih objekata. Zatim, gasifikaciju i poboljšanje energetske efikasnosti objekata vrtića. Pred toga, spremni su i projekti za dogradnju dva objekta predškolskog obrazovanja u najvećim Mesnim zajednicama Prozivka i Dudova šuma.

U štampanoj brošuri je navedeno da su poboljšani uslovi rada u Bolnici i otvoren je Centar za vantelesnu oplodnju. Ceo projekat izgradnje objekta i nabavke opreme vredan je oko 300.000 evra.

Smatra se da Centar za vantelesnu oplodnju može da doprinese porastu broja porođaja od 4 do 6 procenata. Centar će parovima olakšati postupak biomedicinski potpomognute oplodnje i pomoći im da se u većoj meri ostvare u ulozi roditelja.

Otvaranje  Centra  za vantelesnu oplodnju značajno je za Grad Suboticu i severnobački okrug,ali i za sve građani Srbije koji na ovaj način mogu da reše probleme neplodnosti. To je slika kako efikasno funkcioniše sistem i kako  i pokrajinska Vlada i lokalna samouprava rešavaju jedan od gorućih problema, borbu sa padom nataliteta.

izvor: 024info.rs

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %