Subotičanke koje idu stazama inovativnosti i tradicije

Farma japanskih prepelica i godži bobice

0 0
Read Time:2 Minute, 10 Second

Farma japanskih prepelica i dalje je glavni biznis, Subotičanka Jelena Marković. Ona je hobi pretvorila u biznis. Čula je da su prepeličija jaja dobra za jačanje imuniteta i kupila ih je po savetu prijateljice za svoje dete. Onda je kupila nekoliko japanskih prepelica kako bi uvek imala prepeličija jaja, da bi na kraju napravila farmu japanskih prepelica u Subotici koja je postala hit u Srbiji. Međutim, mlada preduzetnica je otišla i korak dalje i iz centra Subotice preselila se na periferiju grada, tačnije Veliki Radanovac kako bi se bavila organskom proizvodnjom i pregistrovala bio-farmu.

Jelena Marković priprema zimnicu.

Kupila je kuću sa voćnjakom od 4000 kvadrata. Iako, je proširila posao prepeličija jaja su i dalje veoma zastupljeni u njihovoj ishrani.

“Krenuli smo sa organskom proizvodnjom zbog zdravlja. Ja smatram da se treba vratiti prirodi i tako smo počeli da gradimo naše malo carstvo u skladu sa prirodom. Ove godine smo se opredili samo za voće, jer imamo malu bebicu. Imamo jabuke, breskve, kruške, šljive, smokve, orahe….Od toga pravimo pekmeze  i compote be dodataka šećera i konzervansa”, objašnjava Jelena Marković iz  bio-farme “Marković”.

Slatku zimnicu sprema po starom receptu

Naša sagovornica dalje objašnjava da slatku zimnicu priprema na tradicionalan način.

“Pekmez se samo kuva do iznemoglosti. Ja volim na drvima da kuvam jer je drugačija aroma. Imam moju peć koju založim i ujutru u 6 počenem i kuva se do uveče. Ne treba se dodavati ništa. Gustina se postiže kuvanje, ili eventualno dodavanjem jabuka koje u sebi sadrže pectin koji se otpušta”, kaže uz osmeh Jelena i dodaje da je voće u sebi sadrži dovoljnu količinu šećera.

Pored jabuka, krušaka, šljiva bavi se i uzgajanjem godži bobica. Ima malu pantažu od 80 do 100 sadnica. Svaka sadnica daje od tri do pet kilograma bobica.

Sadnice godži bobica.

“Berba godži bobica traje od maja do oktobra. Ovo voće se smatra najačim antiosidansom na svetu. Isto tako pravimo pekmeze ili ga sušimo na suncu ili rerni zavisi ko kako voli. Na suncu je bolje i dodajemo u kaše, sokove i razna jela”, dodaje Jelena Marković.

Kako sama kaže, po struci je fitnes instruktor i nutricionista. Završila je više viših škola, obuka i kurseva, a ima i dugogodišnje iskustvo u praksi. Svi proizvodi na bio-farmi Marković su 100 prirodni, bez dodavanja hemije.

Projekat se realizuje uz podršku Grada Subotice.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Subotičanke koje idu stazama inovativnosti i tradicije“,  koji je realizovan uz podršku grada Subotice. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove grada Subotice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %