Pon. okt 3rd, 2022

Seksualno zlostavljanje i uznemiravenje novinarki treba da se zaustavi, poručuje Evropska federacija novinara (EFJ). Apel EFJ je upućen nakon što je francuski novinar optužen za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje.

EJF poziva medijske kuće da preduzmu neophodne preventivne mere kada je u pitanju seksualno zlostavljanje žena u redakcijama. Posebno kada su u pitanju frelenserke. EJF kaže da su one više izložene riziku od seksualnog zlostavljanja. 

Približno 4,9 miliona žena ili 23 odsto ispitanih su doživele fizičko ili seksualno nasilje od partnera. Foto: pexels.com

Ovaj apel EFJ dolazi nakon što je dvadeset žena optužilo jednog od najpoznatijih francuskih novinara Patricka Poivrea d’Arvora. On je poznat i kao PPDA, za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, uključujući i silovanje.

Prošlog utorka su iz nezavisnog francuskog istraživačkog portala Mediapart objavili video u kome 20 žena, od kojih su dvije bile skrivenog identiteta, govore o njihovim optužbama protiv ovog 74-godišnjakeg voditelja. PPDA nije prihvatio njihov poziv da učestvuje u emisiji.

Prema francuskom zakonu, većina seksualnih delikata, koja su navodno počela 1980. godine, sada je izvan roka za krivični postupak. Mnogi od navodnih napada su se, prema izjavama navodnih žrtava, dogodili u voditeljevoj kancelariji dok je bio zaposlen na televizijskoj stanici TF1. PPDA je negirao ove optužbe.

Nonce Paolini, bivši izvršni direktor TF1, koji je raskinuo ugovor s Poivreom d’Arvorom 2008. godine, rekao je za Mediapart da nije znao za navodno zlostavljanje i uznemiravanje žena “jer te žene nisu progovorile”.

Prema pisanju Guardiana, preliminarna policijska istraga pokrenuta je u februaru prošle godine kada je spisateljica i novinarka Florence Porcel optužila Poivrea d’Arvora za silovanje 2004. i 2009. On je prošlog meseca najavio da poduzima pravne radnje zbog “klevetničkih optužbi” protiv 16 žena koje su ga prijavile. 

Medijske kompanije da preduzmu neophodne mere

EFJ podsjeća medijske kompanije da preduzmu potrebne mere kako bi zaštitile svoje osoblje i freelenserke. Takođe, iz ove organizacije podsećaju na nedavni izvještaj koji je objavila njihova francuska podružnica CFDT o situaciji u javnoj radioteleviziji Radio France. U izveštaju se navodi da je zastupljena povećana izloženost seksualnom ili moralnom uznemiravanju. Zatim, seksizmu ili homofobiji onih koji nisu stalno zaposleni, pripravnika, novinara zaposlenih na određeno vrijeme, honoraraca i freelancera.

Pozivaju medijske kompanije da imenuju fokusnu tačku za seksualno uznemiravanje i seksističko ponašanje među svojim osobljem i da objavljuju godišnje izvještaje o tome.

“Poslodavci imaju ključnu odgovornost u borbi protiv seksualnog nasilja, Ne bi trebali činiti da se žrtve osećaju krivima”, rekao je Ricardo Gutierrez, generalni sekretar EFJ.

“Biti pasivan pred takvim nasiljem znači biti saučesnik”, dodao je.

Prošlog novembra, nekoliko navodnih žrtava pokrenulo je organizaciju #MeTooMedia s ciljem da se “pokrene sloboda govora u svijetu medija”.

Ukupno, 27 žena je sada svjedočilo protiv PPDA u štampi ili na sudu. Uključujući dve koje su bile maloletneu vreme navodnih događaja.

izvor: UNS

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.