Feminizam

Femicid je sve izraženiji

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Iz godine u godinu, femicid postaje sve izraženiji globalni problem, sa kojim je suočena i Srbija. Od početka godine do sredine maja, prema dostupnim podacima ubijeno je 13 žena. To potvrđuje da je problem nasilja nad ženama i dalje veoma prisutan, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom nacionalnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja.

Češćim prijavljivanjem nasilja, žene pokazuju da su osnažene, uprkos čvrstim stegama patrijarhata. Zbog toga podrška žrtvama mora biti prioritet čitavog društva. Dok reakcija  nadležnih organa na prijavljeno nasilje efikasnija, kaže poverenica. Nedavni slučajevi femicida pokazali su da je među žrtvama bilo i žena koje su nasilje prethodno prijavljivale, kao i slučajeva ponovljenog nasilja. Na ove probleme Poverenik posebno ukazao Republičkom javnom tužilaštvu i Ministarstvu pravde.

Poverenik je uputio i incijative za izmenu Zakona o izvršenju krivičnih sankcija koja se odnosi na uvođenje obaveznog obaveštavanja žrtve o tome da se osuđeni otpušta sa izdržavanja kazne. Kao i za izmenu Krivičnog zakonika u cilju njegovog usklađivanja sa   Istambulskom konvencijom.

Bez obzira na ostvarene pomake u sistemu zaštite od nasilja, neophodno je kontinuirano unapređenje ljudskih kapaciteta njihova stalna edukacija i međusobna koordinacija. Zatim bolja procena rizika. Pronalaženje novih metoda u rešavanju problema rodno zasnovanog nasilja. Primenjena praksa u nekim državama  može  biti od koristi  naročito u pogledu korišćenja savremenih  tehnologija. Važno je da državni organi odlučnije pokažu rešenost. Kao i da adekvatno odgovore i na ovakav vid nasilja i da javnost informišu o preduzetim merama, zaključila je poverenica.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %