Ekologija

Popis ptica na blic

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

„Popis na blic“ je naziv kratkog vodiča za prepoznavanje ptica. Razvojem modernog ljudskog društva priroda se našla pod ogromnim pritiskom. Kako bi se ovaj trend obuzdao, proglašena su mnoga zaštićena prirodna dobra, koja za cilj imaju da sačuvaju ostrvca prirode u moru poljoprivrednih, industrijskih i urbanih predela. Da bi se neko područje sačuvalo, ono mora da ima razlog za to, a taj razlog su često retke i ugrožene vrste. Zato svaki nalaz ptice može doprineti očuvanju nekog područja i samih ptica.

Za prepoznavanje i popisivanje uobičajenih vrsta ptica poslednjih godina nije nužno posedovati akademsko ornitološko znanje. Moderne tehnologije, pre svega pametni mobilni telefoni, omogućavaju i potpunim početnicima da brzo prepoznaju i zabeleže većinu ptica Srbije.

Vodič : Popis na blic

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je priredilo kratak vodič „POPIS NA BLIC“, koji predstavlja mobilne aplikacije koje će vam pomoći kako da:

– PREPOZNATE PTICU PO IZGLEDU – aplikacija „Ptice na dlanu“

– PREPOZNATE PTICU PO OGLAŠAVANJU – aplikacija „BirdNET“

– BELEŽITE SVOJE POSMATRANJE – aplikacija „Naturalist“

POPIS NA BLIC

Svaki podatak je bitan! Zato instalirajte preporučene aplikacije na svoje pametne telefone i pođite avanturu istraživanja i beleženja podataka o pticama.

Da podsetimo, „Ptice Srbije i Evrope“ glasiće naslov prevoda knjige „Europe’s Birds: An Identification Guide“. Knjiga predstavlja više od 900 vrsta i koja je ilustrovana sa 4.700 fotografija. Zbog toga se smatra i najsveobuhvatnijim, najreprezentativnijim i najambicioznimjim fotografskim vodičem o pticama u Evropi u jednom tomu koji je ikada napravljen.

Ovaj vodič biće jednostavan za upotrebu, praktičan i pristupačan. Pružaće informacije neophodne posmatračima ptica da lako prepoznaju bilo koju pticu koju vide. Detaljan opisi predstavlja ptice u različitom perju — mužjaci, ženke, u gnezdećem i negnezdećem periodu, odrasle i mladunce. Kao i karakteristične podvrste. Jasan tekst predstavlja sve važne aspekte za prepoznavanje, uključujući mitarenje i vokalizaciju. Pruža i detalje o rasprostranjenju vrste, njenom statusu i staništu koje nastanjuje. Vrhunske fotografije, odabrane da budu što informativnije, učiniće da uživate u ovoj prelepoj knjizi, koja je ujedno savremen i jezgrovit izvor znanja neophodnog za prepoznavanje ptica.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %