Ekologija

Zaštiti ptice!Budi rešenje za plastično zagađenje!

0 0
Read Time:56 Second

Zaštiti ptice! Budi rešenje za plastično zagađenje!“, slogan je ovogodinjeg Dana ptica selica koji se uvek obeležava druge subote u maju i druge subote u oktobru. Ove godine će biti obeležen 11.maja i 12.oktobra.

Cilj ovog dana je da se javnosti skrene pažnja zbog čega je neophodno da se očuvaju staništa ptica selica. Povodom ovog dana širom sveta će biti organizovane različite akcije, manifestacije, festovali, a sve sa ciljem da se očuvaju ptice selice.

Na zvaničnom sajtu koji je posvećen ovom danu navodi se da Konvencija o migratornim vrstama (CMS), Sporazum afričko-evroazijskih vodenih ptica (AEVA) i Životna sredina za Ameriku (EFTA) donete si usvojene kako bi se očuvale ptice selice.Ove godine u fokusu je kako proizvodi od plastike utiču na životnu sredinu, kao i na ptice selice i njihova staništa. Procenjuje se da se godišnje proizvede preko 300 miliona tona plastike koja bačena u prirodu, okeane predstavlja  ozbiljne pretnje po migratorne vrste ptica.

Procenjuje se da svake godine u okeane širom sveta baci se oko osam miliona tona plastičnog otpada. Jednom plastičnom proizvodu je potrebno i do 500 godina da se  razgradi.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %