Pon. sep 26th, 2022

U Srbiji je registrovan belorepi vivak prvi put i to na području Sprecijalnog rezervata prirode “Ludoško jezero”. Čuvari prirode JP “Palić Ludaš” veruju da dugogodišnje dobro gazdovanje zaštićenim prirodnim dobrima i višegodišnja revitalizacija,  uz pomoć podolskog goveda i bivola. Ovaj priradan način revitalizacije je dao i rezultate, pa su se mnoge ptice močvarice vratile, a i  povećao se ptičiji svet.

“Ovaj teren je pogodan za ptičiji svet i videli smo vivke, zatim lastavice i druge ptičije vrste. Prvi put je u Srbiji registrovan belorepi vivak. Verujem da je to i rezultat dobrog gazdovanja da možemo da imamo ovako veliki biodivirzitet na jednom staništu.To znači da imamo dobro očuvanu prirodu oko nas i da mi živimo kvalitetnije. Belorepi vivak voli plitke vode. Jaja polaže na zemlji pa je potrebno posebno stanište”, istakao je Oto Sekereš čuvar prirode u JP “Palić Ludoš”.

Ispašom trska je potisnuta, a formirano močvarno područje privlači vrste koje su karakteristične za takva staništa, uključujući i ptice. Sekereš objašnjava, da se ptice osećaju bezbedno na ovim prostorima, jer nije lako prićo gnezdima i mladuncima.

Inače, belorepi vivak se gnezdi u centralnoj Aziji, oko Kaspijskog mora i Aralskog jezera. Povremeno se može videti i na Bliskom istoku. Primerci iz Azije migriraju u severoistočnu Afriku i Indiju, dok se oni sa Bliskog istoka ne sele. Tokom svojih lutanja stiže i do zapadnog dela Evrope.

Projekat se realizuje uz podršku Grada Subotice.

Projekat „Mala škola flore i faune“ se realizuje uz podršku grada Subotica – Sekreterijata za zaštitu životne sredine. Za sadržaj priloga i članaka odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove lokalne samouprave Subotica.

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.