Mala škola flore i faune

Belorepi vivak registrovan na Ludašu

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

U Srbiji je registrovan belorepi vivak prvi put i to na području Sprecijalnog rezervata prirode “Ludoško jezero”. Čuvari prirode JP “Palić Ludaš” veruju da dugogodišnje dobro gazdovanje zaštićenim prirodnim dobrima i višegodišnja revitalizacija,  uz pomoć podolskog goveda i bivola. Ovaj priradan način revitalizacije je dao i rezultate, pa su se mnoge ptice močvarice vratile, a i  povećao se ptičiji svet.

“Ovaj teren je pogodan za ptičiji svet i videli smo vivke, zatim lastavice i druge ptičije vrste. Prvi put je u Srbiji registrovan belorepi vivak. Verujem da je to i rezultat dobrog gazdovanja da možemo da imamo ovako veliki biodivirzitet na jednom staništu.To znači da imamo dobro očuvanu prirodu oko nas i da mi živimo kvalitetnije. Belorepi vivak voli plitke vode. Jaja polaže na zemlji pa je potrebno posebno stanište”, istakao je Oto Sekereš čuvar prirode u JP “Palić Ludoš”.

Ispašom trska je potisnuta, a formirano močvarno područje privlači vrste koje su karakteristične za takva staništa, uključujući i ptice. Sekereš objašnjava, da se ptice osećaju bezbedno na ovim prostorima, jer nije lako prićo gnezdima i mladuncima.

Inače, belorepi vivak se gnezdi u centralnoj Aziji, oko Kaspijskog mora i Aralskog jezera. Povremeno se može videti i na Bliskom istoku. Primerci iz Azije migriraju u severoistočnu Afriku i Indiju, dok se oni sa Bliskog istoka ne sele. Tokom svojih lutanja stiže i do zapadnog dela Evrope.

Projekat se realizuje uz podršku Grada Subotice.

Projekat „Mala škola flore i faune“ se realizuje uz podršku grada Subotica – Sekreterijata za zaštitu životne sredine. Za sadržaj priloga i članaka odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove lokalne samouprave Subotica.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %