Ekologija

Donacija za odlaganje medicinskog otpada

0 0
Read Time:2 Minute, 40 Second

Novu opremu za bezbedno odlaganje medicinskog otpada dobio je Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”. Donacija od 150.000 dolara je stigla od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Donacija uključuje automatski parni sterilizator (autoklav) i drobilicu. Ona je za sterilizaciju i fino usitnjavanje infektivnog medicinskog otpada. Na ovaj način će biti omogućeno da se povećana količina toksičnog medicinskog otpada, nastala usled pandemije COVID-19, odlaže na bezbedan i ekološki prihvatljiv način, navodi ekolist.

Projekat za bezbedno uklanjanje medicinskog otpada

U ime USAID-a, želim da pohvalim direktorku Jovanović, osoblje Instituta “Batut” i sve zaposlene u srpskom zdravstvenom sistemu. Bilo da ste lekari koji spašavaju živote ili radite na održavanju higijene COVID odeljenja, svi vi ste neumorno radili da pomognete svojim sugrađanima. Kako bi mogli da preguraju najgore tokom ove krize. Oprema koju USAID donira “Batutu” da bezbedno ukloni medicinski otpad – nastao kao posledica COVID-19. Uspešne kampanje vakcinacije sa nekoliko miliona doza vakcina, samo je deo pomoći . Od približno 10 miliona dolara koju su Sjedinjene Američke Države uputile Srbiji od početka pandemije“, rekao je Deni Robertson, direktor misije USAID-a u Srbiji.

Na fotografiji: Fransin Pikap, Deni Robertson, Jelena Janković i Verica Jovanović

U prethodnom periodu, USAID je u partnerstvu sa UNDP, pomogao osnivanje modernog Nacionalnog komunikacijskog centra u “Batutu”. Obezbedio je komunikacionu opremu za Batut i 23 regionalne i lokalne zdravstvene ustanove. Ovaj centar je pomogao “Batutu” da bolje koordinira tekući proces vakcinacije i usmeri svoje resurse za javno zdravlje ka zaštiti građana Srbije u skladu sa prioritetima.

bezbedan način odlaganja infektivnog otpada

„Institut je dobio autoklav uređaj koji parom i visokom temperaturom uništava bakterije, viruse i druge mikroorganizme. Kao i drobilicu koja melje medicinski otpad prethodno sterilizovan u autoklavu – na sitne čestice“, istakla je direktorka Instituta doc. dr Verica Jovanović, dodajući:

„Nakon takvog tretmana količina medicinskog otpada se značajno smanjuje. Onda može da se odloži bezbedno posle tretmana u autoklavu. U ovom procesu standard je bezbedan tretman infektivnog medicinskog otpada što podrazumeva obučen kadar. Kao i primenu procedura i adekvatnu opremu. Zahvaljujući kancelariji UNDP-a u Beogradu i finansijskoj podršci USAID-a. Kao i podršci Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlja u prilici smo da primimo donaciju opreme koja je od izuzetnog značaja za nastavak rada“, zaključila je doc. dr Jovanović.

Donacija USAID-a uključuje i dvoje utovarnih kolica, kolica za čvrst i tečan otpad. Zatim, dva sistema za prečišćavanje vode od kamenca, teretnu vagu i 10 transportnih kontejnera.

Prema našem izveštaju, samo tokom prvih 12 meseci pandemije, generisana količina medicinskog otpada bila je 40 odsto veća u poređenju sa istim periodom pre COVID-a”, rekla je Fransin Pikap stalna predstavnica UNDP-a.

Dr Jelena Janković, v.d. pomoćnice ministra zdravlja za sektor javnog zdravlja i programsku zdrastvenu zaštitu se zahvalila se svima na podršci u aktivnostima u cilju zaštite javnog zdravlja i donaciji. Istakla je da je veoma važno da ovaj najsavremeniji autoklav omogući recikliranje medicinskog i infektivnog otpada.

Ova donacija je deo dvadesetomesečnog projekta „Zajedno protiv COVID-a“ vrednog 2.75 miliona američkih dolara. Projekat finansira USAID, a sprovodi UNDP. Projekat se realizuje u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja i Zavodom za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %