Feminizam

Ivanišević: Žensko preduzetništvo je bitan deo privrede

0 0
Read Time:2 Minute, 19 Second

Žensko preduzetništvo tema je bila radionice koja je održana u amfiteatru Rektorata Univerziteta u Novom Sadu. Naziv radionice glasio je ,,Training 4 – Women entrepreneurship“, a projekat sprovode Regionalna privredna komora iz Segedina, Mađarska, i Tehnološkog fakulteta Novi Sad, Univerziteta u Novom Sadu. Sve u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam, kao institucionalnom podrškom Tehnološkom fakultetu.Radionica je održana u okviru Interreg IPA programa Mađarska – Srbija. Odnosno projekta pod nazivom „Izgradnja preduzetničkog ekosistema – Studentsko preduzetništvo preko granica” sa akronimom BEE-Student (ref. br. HUSRB/1903/43/0012).

Žensko preduzetništvo je bitno za privredu

Na početku prisutnima se obratio pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević. On je govorio o radu Sekretarijata, podsticajnim merama i podršci preduzetništvu. Ivanišević je istakao i značaj ženskog preduzetništva i važnost žene u privredi.

,,Preduzetništvo nije karakteristika pola, već preduzetničke ideje, inicijative, mogućnosti, želje. Da bi se shvatilo koliko je teško žensko preduzetništvo, muškarci bi morali da menjaju svoju svest. Da shvate koliko je teško da žena pored toga što se podrazumeva u našem društvu ima vremena, mogućnosti, da se bavi naukom ili, pak, da bude preduzetnica. Prema poslednjem istraživanju UN neformalni rad žene je najmanje 500 evra svakog meseca. Potom, moramo da menjamo svest žene, jer i one moraju da shvate da se ništa ne podrazumeva. Odnosno da nema podele poslova. Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam izdvaja sredstva za podsticaj ženskog preduzetništva“, rekao je Ivanišević.

On se dalje dotakao i činjenice da je manje od 30 odsto preduzeća u Srbiji u vlasništvu žena. Te da je, kada se govori o faktičkom upravljanju preduzećima, situacija još gora.

Pokrajinska vlada prepoznala značaj IPA projekata

Radionicu je otvorila pokrajinski sekretar za finansije, Smiljka Jovanović, koja je ovom prilikom istakla da je u Pokrajinskoj vladi prepoznata potreba da se krajnjim korisnicima IPA sredstava. Odnosno subjektima sa teritorije AP Vojvodine, koji su kvalifikovani da konkurišu za sredstva iz fondova Evropske unije. Kao i da ih implementiraju, te da im se pruži finansijska podrška kako bi se ohrabrili da u većoj meri razvijaju projekte. Isto tako i da i privuku sredstva iz pretpristupnih fondova na teritoriji AP Vojvodine.

,,Upravo preko javnog konkursa Pokrajinskog sekretarijata za finansije koji je realizovan u 2021. godini, obezbeđena su sredstva za ovaj značajan projekat Izgradnja preduzetničkog ekosistema BEE Student. Nosilac je Tehnološki fakultet, a sredstva su u iznosu od 1,7 miliona dinara. Što je 65 odsto iznosa sredstava koji Tehnološki fakultet treba da obezbedi na ime sopstvenog učešća u ovom projektu“, rekla je Smiljka Jovanović.

Učesnici uvodnog dela konferencije su dekan Tehnološkog fakulteta UNS, prof. dr Biljana Pajin, prof. dr Anastasija Stojšić Milosavljević. Zatim, pomoćnik pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. Kao i dr Trašerne Olah Žužana (Tráserné Oláh Zsuzsanna) sekretar Privredne komore Županije Čongrad.

Četvrtu radionicu je vodila prof. dr Zita Šereš.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %