Ekologija

Ekološki informacioni sistem u Srbiji

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Ekološki informacioni sistem je pušten u rad u Srbiji. Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović tim povodom je rekla da sada građani mogu da prijave ekološke probleme.

„Ovo je važna vest za građane Srbije, jer grašani mogu da prijavljuju ekološke probleme sa kojima se susreću u svojoj lokalnoj samoupravi. Administratori će prikupljati informacije sa terena koje dobiju od građana i pozivati nadležne službe da reaguju. Pre svega pre svega inspekcije i druge službe u lokalnim samoupravama, kao i republičku inspekciju zaštite životne sredine. Pozivam građane da nam ukazuju na ekološke probleme na koje nailaze. A lokalne samouprave da tesno sarađujemo, kako bismo te probleme što pre i rešili“, rekla je Vujović.

Građani će moći da šalju prijave putem mobilne i veb aplikacije „gReact” (Green Reaction), koja može besplatno da se preuzme na Google Play i APP Store. Omogućeno je i slanje SMS ili MMS poruka na 066-5555-001. Kao i telefonski pozivi Kontakt centru na broj 0800-003-003, radnim danima od 7:30 do 15:30 časova.

Vujović je istakla da je sistem veoma značajan, jer omogućava da se, zajedno sa građanima, efikasnije pristupi mapiranju i rešavanju ekoloških problema u Srbiji. Što će pomoći i u kreiranju strategija za rešavanje ekoloških problema i u projektovanju budžetskih sredstava za te namene.

Prema njenim rečima, sistem predviđa i praćenje lokacija očišćenih divljih deponija na kojima su postavljene kamere.

„U Srbiji ima oko 3.500 divljih deponija, a mi smo tokom prošle godine očistili 500 lokacija. Narednih dana ćemo raspisati novi konkurs, kako bismo nastavili da čistimo i u ovoj godini. Izdvojili smo i sredstva za postavljanje kamera. Još jednom pozivam građane da nam ukazuju na ekološke probleme i da zajedničkim delovanjem podižemo svest i unapređujemo kvalitet životne sredine, da zajedno radimo za čistiju i zdraviju Srbiju i samim tim za bolji životni standard“, rekla je Vujović.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %