Ekologija

Poribljavanje kod izletišta Tromeđa u Somboru

0 0
Read Time:3 Minute, 16 Second

Poribljavanje realizovano je na deonici Velikog bačkog kanala kod izletišta Tromeđa. Kanal je obogaćen sa 800 kilograma jednogodišnje mlađi šarana.

Predsednik Skupštine grada Sombora, Zoran Rus rekao je da  Grad ima dobru saradnju sa  JVP „Vode Vojvodine“. Zbog toga je ove godine realizovano i nekoliko značajnih projekata, kao i da je u toku zajednički rad na revitalizaciji dela Velikog bačkog kanala u Somboru.

Zajedničkim ulaganjem radimo revitalizaciju potesa kanala od Tromeđe do železničkog mosta. Uređenjem kanalske obale pojačaćemo turistički potencijal  Grada Sombora, koji osluškuje potrebe svojih građana. Radimo i produžetak staze od Apatinskog mosta do tromeđe u dužini od 2,2km. Na taj način ćemo omogućiti našim sugrađanima da ovde dolaze na izletište peške i biciklima. Pošto će biti jedan lep, uređen prostor za stare i mlade, za sve one koji su ljubitelji prirode. U planu je da ovde napravimo i pontone za pecanje. Onda bi Sombor u svoju turističku ponudu mogao da uvrsti i pecaroška takmičenja“ rekao je Zoran Rus.

Poribljavanje je deo velike godišnje akcije koju organizuje JVP „Vode Vojvodine“. Akcija je realizovana na 24 lokacije na kanalima Hidrosistema Dunav Tisa Dunav. Kao i na delu Dunava koji je u nadležnosti ovog preduzeća, na vodotoku Krivaja, kao i na zaštićenim prirodnim dobrima Jegrička i Beljanska bara.Poribljavanje je značajno za očuvanje flore i faune.

Ukupno je pušteno 21.150 kilograma ribljemlađi

Na ovim ribolovnim vodama pušteno je ukupno oko 21.150 kilograma riblje mlađi, kako bi se doprinelo poboljšanju kvaliteta ribljeg fonda, na veliku radost pecaroša i svih ljubitelja prirode.

Direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević najavio je nove projekte i planove za revitalizaciju Velikog bačkog kanala. Novi projekti će uticati na poboljšanje kanalskog ekosistema, tako i na turističku ponudu Grada Sombora.

Danas smo u vaš kanal ovde u Somboru pustili 4000 komada mlađi. Tačnije jedinki koje će svakako biti jedna dobra atrakcija za sve one koji ovde u budućnosti budu dolazili da pecaju. Sombor je najveće gradilište Voda Vojvodine. Mi smo ovde zahvaljujući lokalnoj samoupravi i Sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i gospodinu Božiću uspeli da opredelimo oko 150 miliona dinara za sve ove projekte“, rekao je Kružević. i dodao

Nama je cilj da od ulaska u Veliki bački kanal u Novom Sadu imamo plovni put skroz do Bezdana. Mi smo vrlo blizu tog cilja. Sada kada budemo završili deonicu koja se već finansira i radi u iznosu od 64 miliona od ovog mesta do Stapara, zajednički ulažemo sa Somborom 50 miliona prema Apatinskom mostu. Nakon toga, ulažemo još 24 miliona koja će ići prema Bezdanu. U sledećoj fazi Abu Dabi fonda, pokušavamo da apliciramo sa projektom koji će imati jednu iznimnu građevinu na samom Dunavu, koja će sprečavati ulazak mulja u Veliki bački kanal i naravno proširivanje kapaciteta protoka vode. Njegova prioritetna namena jeste odvodnjavanje i navodnjavanje“ rekao je Kružević.

Direktor „Voda Vojvodine“ poručio je i da će ovo preduzeće intenzivno raditi na zaštiti ribljeg fonda. Službe će danonoćno biti prisutne na terenu da spreče krađu mlađi.

Nova oprema za hvatanje ribokradica

Vode Vojvodine su u ovoj godini uložile oko 40 miliona dinara u opremu koju smo kupili da pokušamo da sprečimo krađu. Tu su i dronovi, i  termovizirske kamere, i kamere koje same posmatraju teren. Kroz monitoring centar koji ćemo, nadam se, otvoriti tokom januara hvatati one koje postavljaju mreže. To je jedini monitoring centar u ovom delu Evrope koji koriste isključivo ribočuvarske službe. Mi smo do sada imali prilike samo te mreže da sklanjamo, ali bez počinilaca. Sada konačno imamo opremu pomoću koje ćemo moći da pratimo počinioce od mesta njihovog polaska, obavljanja tih njihovih radnji koje su nezakonite, do povratka na početno mesto i te snimke ćemo moći da koristimo, nadam se, u procesima koji će biti pred sudom“ kazao je Kružević.

Poribljavanje će se nastaviti, a akciji prisustvovali su predsednik Skupštine grada Sombora Zoran Rus i direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević, kao i Damir Milošević ispred Udruženja sportskih ribolovaca „Medžik fiš“.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %