Ekologija

Kampanja Zelena Srbija i u Subotici

0 0
Read Time:3 Minute, 5 Second

„Zelena Srbija“ naziv je kampanje koja je realizovana i u Subotici. Reč je o ekološkoj akciji koju Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, SRBATOM akciju realizuje u saradnji sa kompanijom „Color Media Communications“. Projekt je podržao Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine. U parku „Prozivka“ zasađene je 20 sadnica crvenocvetnog kestena, japanske ukrasne trešnje i piramidalnog graba. Tri su zasadili gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, ambasador Austrije u Beogradu, Nikolaus Luteroti, i direktor SRBATOM-a, Slađan Velinov.

Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, podvukao da je grad Subotica, kao i država Srbija, izuzetno posvećen zaštiti životne sredine. Kao i da je subotička lokalna samouprava tokom ove godine realizovala nekoliko značajnih akcija vezanih za uredjenje životne sredine.

Krajem marta uklonili smo divlju deponiju između Starog Žednika i Đurđina. U aprilu smo započeli veliku akciju sadnje drveća u dvorištima vrtića i škola. Realizovali smo je u saradnji sa ’Goranskim rasadnikom’ koji je donirao više od 2.000 sadnica. U saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, u septembru smo uklonili divlju deponiju u Donjem Tavankutu. Ovih dana uklanjamo i veliku deponiju u Mesnoj zajednici ’Zorka’, kazao je Bakić i dodao:

„Kroz nacionalni projekat ’Čista Srbija’ Subotica će dobiti 110 kilometara nove kanalizacione mreže. Kao i dva nova prečistača otpadnih voda. I to u mesnim zajednicama ’Čantavir’ i ’Bajmok’. Veoma je značajno to što će u okviru ovog projekta biti rešen i višedecenijski problem širenja neprijatnih mirisa iz otvorenog kanala. Rešiće se ne samo problem stanara Mesne zajednice ’Prozivka’ već i grada Subotice. Želeo bih da ovakvih akcija, kojima podižemo svest naših građana o značaju zaštite životne sredine, bude sve više“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Ambasada Austrije podržava projekat Zelena Srbija

Ambasador Luteroti je izrazio zadovoljstvo što ambasada Austrije u Beogradu podržava projekat „Zelena Srbija“.

„Sadnja drveća je poput novog oživljavanja, vraćanja jednog života i jedan od najboljih načina da se borimo protiv klimatskih promena i propadanja životne sredine. Nadam se da će sadnja drveća, kao simbol očuvanja naše životne sredine, doprineti da Subotičani uživaju u ovom parku. Za nas, kao predstavnike ambasade Austrije u Srbiji, veliko je zadovoljstvo što učestvujemo u ovom projektu. Nadamo se da ćemo biti pozvani na još mnogo akcija koje se odnose na zaštitu životne sredine“, istakao je ambasador Nikolaus Luteroti.

Direktor SRBATOM-a, Slađan Velinov, kazao je da je Direktorat povezivanjem državnih institucija i lokalnih samouprava sa najboljim praksama drugih prijateljskih zemalja, kroz niz ekoloških aktivnosti. Kao primer možemo i sami nešto uraditi, posaditi novu biljku, stablo ili obogatiti već postojeće parkove i zelene površine.

„Takođe, kroz aktivnost projekta ’Zelena Srbija’ do sada smo doprineli ozelenjavanju skoro 20 gradova naše zemlje. U njima je zasađeno više stotina različitih vrsta stabala. Nadamo se da  će stabla koja danas zasadimo doprineti  zdravijoj i lepšoj životnoj sredini Subotice. Njenoj lepoti koju već krasi šarm stare Evrope i harmonija različitosti“, rekao je Velinov.

Drveće će biti zasađeno u 10 gradova

U ime partnera kampanje „Zelena Srbija”, prisutnima su se obratili i direktor Javnog preduzeća „Vojvodinašume“, Roland Kokai, i regionalni direktor za Vojvodinu OTP banke Srbije, Boris Radnić.

Uoči sadnje sadnica u parku u naselju „Prozivka“, gradonačelnik Stevan Bakić sa saradnicima sastao se u Zelenoj sali Gradske kuće sa Njegovom ekselencijom, ambasadorom Nikolausom Luterotijem, i direktorima, Slađanom Velinovim i Rolandom Kokaijem.

U okviru projekta, koji se već drugu godinu zaredom sprovodi, sadnja drveća se organizuje u deset gradova i opština Srbije. Do sada je u 2021. godini projekat realizovan u Zrenjaninu, Bačkoj Palanci, Priboju, Topoli, Kikindi, Sremskim Karlovcima, Požarevcu i Kragujevcu. Subotica je deveti po redu grad koji se priključio ovom društveno-odgovornom projektu.Partneri kampanje „Zelena Srbija” su Javno preduzeće „Vojvodinašume“, OTP banka Srbije i kompanije „Lidl“ i „Telenor“.

izvor: subotica.rs

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %