Ekologija

„Milion jedinki riblje mlađi vratimo Dunavu i Savi“

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

„Milion jedinki riblje mlađi u 2021. godini vratimo Dunavu i Savi“ naziv je akcije JP „Vojvodina šume“. Reč je o akcija spasavanja ribe i riblje mlađi i njeno prebacivanje u glavne rečne tokove reka Dunava i Save. Organizator je JP „Vojvodinašume“.Spasavanja je obavljeno na području “Obedske bare“, i „Koviljsko-Petrovaradinskog rita“.
U ovoj akciji realizovano je spasavanja i translokacije dela zaostale riblje mlađi i ostalih jedinki autohtonih vrsta riba iz odsečenih bara Kenderat, Dugaja i Aleksina bara sa Koviljskog dela rita u glavno korito reke Dunav (Beščanski most – deo RP Srem).
Oprema i ljudstvo se premeštaju na nove lokacije, da bi do kraja avgusta i početkom septembra realizovali još nekoliko akcija spasavanja i translokacija riblje mlađi.

Spasavanje ribe i u Apatinskom ritu

Naredna akcija će biti na području “Apatinskog rita“ na reci Dunav. Zatim, razliv reke Dunav na području “Monoštorskog rita“. Ukoliko vodostaji budu optimalni, završetak ovogodišnje akcije će biti u razlivu reke Dunav na području SRP “Deliblatska peščara“.


„JP Vojvodinašume, kao upravljač ribarskim područjima obezbeđuje očuvanje i održanje ribljeg fonda. Kako po pitanju kvantiteta, tako i po pitanju raznovrsnosti ribljih vrsta – pre svega autohtonih. Osim preduzimanja mera i aktivnosti u svrhu sprečavanje ribokrađe, redovno se vrši i poribljavanje ribljom mlađi iz veštačkog uzgoja. Ovo što radimo ovih dana, se može shvatiti i kao poribljavanje ribom iz „prirodnog uzgoja“. Tako da se mlađ i sitne jedinke autohtonih vrsta ribe spasavamo od gotovo sigurnog uginuća i prebacujemo ih u glavni tok reke„, rekao je direktor JP „Vojvodinašume“ Kokai Roland i dodao:

Nekom ovo na prvi pogled možda izgleda kao mešanje u prirodne procese, ali čovek se davno umešao u prirodne procese. Na žalost to mešanje je uglavnom ostavljalo negativne posledice na prirodu. Isušivanje zemljišta za potrebe poljoprivrede, potrebe infrastrukture, urbanizacija priobalja, eksploatacija materijala iz korita reka… Slične aktivnosti su dovele prirodu u situaciju da joj je potrebna pomoć.Baš to mi ovde, ovom akcijom i radimo – pokušavamo da pomognemo prirodi“, kaže direktor JP „Vojvodinašume“ Kokai Roland .


Izvor: JP „Vojvodinašume“

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %