Ekologija

Zaštita prirode u obrazovanju

0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

Zaštita prirode se ne odnosi samo na činjenice i naučne podatke, niti je zaštita prirode zadatak samo iskusnih stručnjaka. Da bismo upoznali prirodu, moramo aktivirati sva naša čula. S tim, da bismo shvatili njen značaj i naše mesto u njoj, moramo uključiti iskustvo i emocije. Zbog toga je veoma važno da ovakvo iskustvo stičemo od najranije dobi. Da kroz obrazovanje podstičemo razvoj kritičkog i kreativnog razmišljanja. Na taj način možemo da pomognemo deci da shvate zašto je životna sredina važna i inspirišemo ih da se više angažuju u svojim zajednicama.

Deca i zaštita prirode

U cilju podsticanja i promovisanja aktivne i kreativne zaštite prirode WWF Adria je zajedno sa spoljnim saradnicima razvila dva nova priručnika -„Otkrivamo svet sa Livadinkom Poljakov“ i „Pčele – više od meda“.

Priručnik „Otkrivamo svet sa Livadinkom Poljakov“ nastao je kao rezultat saradnje sa predškolskim ustanovama i zaštićenim područjima. Cilj je da se kod dece najmlađeg uzrasta gradi i razvija odnos sa prirodom i svim njenim bićima. Ovaj priručnik na kreativan način približava različite tematske jedinice (voda, vazduh, zemljište, hrana, biološka raznovrsnost i moje mesto u prirodi). Svaka jedinica, pored kratkog uvodnog dela, sadrži niz aktivnosti pomoći kojih kroz igru, istraživanje i izvođenje eksperimenata, ove teme možemo približiti deci.

„Pčele – više od meda“ namenjen je svim edukatorima i edukatorkama. Svima onima koji žele da upoznaju decu, mlade i odrasle sa ovim nezamenljivim “vrednicama” tako važnim za celi živi svet. Ovaj priručnik će vam pomoći da naučite više o pčelama. Zatim da podstaknete diskusije, odgovorite na često postavljana pitanja i razbijete mnoge predrasude i zablude o pčelama. U njemu se krije i nekoliko praktičnih ideja i saveta kako možete da pomognete velikom broju različitih vrsta pčela i uradite nešto korisno za njih.

Mališani u zaštićenim prirodnim dobrima

Oba priručnika nastala su u okviru projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude II“ . Projekat realizuje WWF Adria sprovodi od 2019. godine u zemljama Zapadnog Balkana, uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA). Projekat ima za cilj da doprinese unapređenju upravljanja zaštićenim područjima, a veoma važnu komponentu projekta čini obrazovanje o životnoj sredini. Obrazovni programi o životnoj sredini se prepoznaju kao ključno sredstvo za podizanje svesti o pitanjima biološke raznovrsnosti i izgradnji kapaciteta za aktivno učestvovanje pojedinaca, građana i građanki, osnažujući ih u sticanju znanja i veština o očuvanju životne sredine, jačajući na taj način povezanost ljudi i okoline.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %