Zelena ulica iz Kikinde među najlepšima na svetu

Kikindska ulica generala Drapšina je zelena ulica sveta. Naime ona se našla među 50 najlepših zelenih ulica sveta i to na 22-gom mestu. Rame uz rame sa a gradovima: Stokholm, Bon, Vašington, Valensija prema istraživanju sajta  za arhitekturu i dizajn www.architecturendesign.net, nalazi se i kikindska Ulica generala Drapšina i Podgorica, kao najlepše ulice sa drvoredom i cvećem.

 Ponos svih Kikinđana je svakako zelena ulica generala Drapšina koja je duga dva kilometra i prepoznatljiva po predivnom drveću, čije krošnje u ovim tropskim danima prave odličan hlad. Ulica je prava oaza prirode, ali i u pesma opevana.

Drvored je zasađen krajem Drugog svetskog rata. Najviše ima koprivića, javora, lipe i nekoliko stabala duda.

Kikinda je jedan od retkih gradova u našoj zemlјi koji se može pohvaliti lepotom drvoreda Celtis occidentalis- američkog koprivića u ulicama Braće Tatić i Generala Drapšina koji se nalazi u samom centru grada. Ova stabla svojim visokim habitusom, obrazujući „zeleni tunel” iznad samog kolovoza ulepšavaju grad već dugi niz godina. Ugledni internet sajt za dizajn i arhitekturu www.architecturendesign.net uvrstio je ovu ulicu među 50 najlepših ulica na svetu natkrivenih drvećem i cvećem. U drvoredu se nalazi 389 stabala, od kojih 380 čini američki koprivić.

O zelenom tunelu vodi se strogo računa. O zdravstvenom pregledu stabala, zdravstvenoj vitalnosti stabala. Posebna nega, posebna pažnja posvećuje se upravo drvoredu američkog koprivića koji zaista krasi Kikindu.