Projekat zeleno, ulica u Kikindi
Ekologija

Zelena ulica iz Kikinde među najlepšima na svetu

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Kikindska ulica generala Drapšina je zelena ulica sveta. Naime ona se našla među 50 najlepših zelenih ulica sveta i to na 22-gom mestu. Rame uz rame sa a gradovima: Stokholm, Bon, Vašington, Valensija prema istraživanju sajta  za arhitekturu i dizajn www.architecturendesign.net, nalazi se i kikindska Ulica generala Drapšina i Podgorica, kao najlepše ulice sa drvoredom i cvećem.

 Ponos svih Kikinđana je svakako zelena ulica generala Drapšina koja je duga dva kilometra i prepoznatljiva po predivnom drveću, čije krošnje u ovim tropskim danima prave odličan hlad. Ulica je prava oaza prirode, ali i u pesma opevana.

Drvored je zasađen krajem Drugog svetskog rata. Najviše ima koprivića, javora, lipe i nekoliko stabala duda.

Kikinda je jedan od retkih gradova u našoj zemlјi koji se može pohvaliti lepotom drvoreda Celtis occidentalis- američkog koprivića u ulicama Braće Tatić i Generala Drapšina koji se nalazi u samom centru grada. Ova stabla svojim visokim habitusom, obrazujući „zeleni tunel” iznad samog kolovoza ulepšavaju grad već dugi niz godina. Ugledni internet sajt za dizajn i arhitekturu www.architecturendesign.net uvrstio je ovu ulicu među 50 najlepših ulica na svetu natkrivenih drvećem i cvećem. U drvoredu se nalazi 389 stabala, od kojih 380 čini američki koprivić.

O zelenom tunelu vodi se strogo računa. O zdravstvenom pregledu stabala, zdravstvenoj vitalnosti stabala. Posebna nega, posebna pažnja posvećuje se upravo drvoredu američkog koprivića koji zaista krasi Kikindu.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %