Flora i fauna Grada Pančeva

Gradska šuma – zelena oaza Pančeva i stanište retkih ptica

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Gradska šuma u Pančevu, na drugoj obali Tamiša, prava je divljina i prirodna oaza koja je do sada bila poznata samo retkim zaljubljenicima u prirodu.

Na površini od oko 300 hektara nalazi se raznovrsni biljni i životinjski svet. Starosedeoci Gradske šume su crna roda, siva čaplja, divlja svinja, fazan i srna, a povremeno navrate lisica i orao belorepan.

Crna roda spada među najugroženije ptice u Evropi i u Srbiji je strogo zaštićena vrsta. Nije poznato koliko crnih roda živi u Gradskoj šumi, ali je jedno od retkih mesta gde ih ima. Na području Pančeva živi 176 vrsta ptica što je više nego na području Beograda.

Gradska šuma obeležena pešačkim stazama

Članovi PEK “Soko” pre dve godine obeležili su oko 4 km pešačke obrazovne staze “Stari Tamiš” kako bi zainteresovanima kroz rekreativnu i zanimljivu šetnju omogućili upoznavanje sa svetom prirode koji nas okružuje, i posebno sa rekom Tamiš.

Staza “Stari Tamiš” je prva obeležena staza na ovom području, a nadamo se da će se narednih godina obeležiti i ostale staze i urediti osmatračnice za posmatranje ptica i hranilišta za životinje. Na taj način bismo dobili pravi centar za proučavanje i upoznavanje prirode na samo korak od gradskog jezgra.

Staza je duga blizu 4 km i sve vreme prati stari tok reke Tamiš. Najvećim delom prolazi kroz šumu u kojoj dominiraju bela topola, jasen, hrast i vrba. Posebnu vrednost daju primerci hrasta lužnjaka i crne topole. Staza je prohodna u svim vremenskim periodima. Početak staze je kod šumske kuće i duž nje su postavljene informativne table i putokazi. Na žalost, najveći deo njih su uništili nepoznati počinioci. Staza je obeležena planinarskom crveno-belom markacijom.

U Gradskoj šumi moguće je videti i primerke mangulice, autohtone vrste svinja, koje uzgaja čuvar šume.

U šetnji Gradskom šumom možete videti primerke vrbe stare više od 100 godina, kao i primerke stare crne topole.

Grad Pančevo

Projekat „Flora i fauna Grada Pančeva“ se realizuje uz podršku grada Pančevo – Sekreterijata za zaštitu životne sredine.
Za sadržaj priloga i članaka odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove lokalne samouprave Pančeva.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %