Ekologija

Međunarodni dan šuma

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Međunarodni dan šuma obeležava se  21. marta. Narednih dana biće potpisani ugovori sa  38 lokalnih samouprava u Srbiji. Resorno ministarstvo sufinansirati projekte pošumljavanja ukupnim iznosom od 100 miliona dinara, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

“Kada sam preuzela resor, jedan od glavnih prioriteta koji sam postavila bilo je smanjenje aerozagađenja i očuvanje prirode. U najkraćem mogućem roku raspisali smo tri konkursa. Tako da smo gradovima i opštinama stavili na raspolaganje 400 miliona dinara za zamenu dotrajalih kotlarnica, individualnih ložišta i pošumljavanje. Zelene površine su izvor kiseonika. Zato mi je posebno zadovoljstvo što ćemo, povodom Svetskog dana šuma, potpisati ugovore sa 38 lokalnih samouprava. Moći će da pošume delove svoje teritorije, ozelene parkove, školska igrališta i posade nove drvorede”,  rekla je ministarka Vujović.

Ministarka je istakla da Međunarodni dan šuma svima treba da skrene pažnju na obavezu koju kao društvo imamo. Da svakoga u godini vodimo računa o prirodi i očuvanju šuma. Zaštita šuma je, prema njenim rečima, jedan od najvažnijih elemenata zaštite životne sredine. Vujović kaže da zato moramo da čuvamo i unapređujemo staništa, raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta i unapređenje kvaliteta vazduha.

“Sve ove oblasti možemo da unapredimo samo ako se šume i priroda koriste na održiv i racionalan način. Šume su glavni činioci životne sredine, i moramo dati sve od sebe da ih sačuvamo – poručila je Vujović.

Ona je podsetila da je Skupština Srbije  usvojila Zakon o klimatskim promenama. Ovaj zakon će doprineti i sistemskom prilagođavanju na izmenjene klimatske uslove i identifikaciji mera koje bi trebalo preduzeti u cilju smanjenja uticaja klimatskih promena. To će imati višestruke pozitivne efekte po građane, privredu i životnu sredinu.

Inicijativa za obeležavanje Svetskog dana šuma pokrenuta je na u okviru Generalne skupštine Evropske poljoprivredne konfederacije 1971. godine.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %