Ekologija

Danas je Svetski dan slonova

0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

Danas se širom sveta obeležava Svetski dan slonova.  Kampanja je započeta 2012. godine i posvećena je zaštiti i očuvanju slonova. Podržana je od strane preko 65 organizacija za divlje životinje, kao i brojnih samostalnih organizacija za zaštitu životinja.

Najveću opasnost za opstanak ovih životinja je  krivolov i trgovina slonovačom. Afrički slonovi nalaze se na spisku ranjivih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN), dok je azijski slon već u kategoriji ugroženih vrsta.

U najvećem riziku se nalaze u centralnim delovima Afrike. Nedavno je vlada u Bocvani, južnoafričkoj zemlji sa trenutno najvećim brojem slonova, ukinula zabranu lova, što ne čini situaciju lakšom.

Azijati ove životinje e koriste za rad i zloupotrebljavaju ih u vidu turističke atrakcije. Slonovi čiji je zadatak zabavljanje turista najčešće su još kao mladunčad odvojeni od majke i maltretirani. Često umiru od dehidratacije, gladi i iscrpljenosti.

Lišeni su adekvatne veterinarske nege, kao i kontakta sa drugim slonovima, što njima, kao društvenim životinjama, veoma škodi. Takođe, teret koji nose prekoračuje njihove mogućnosti te može dovesti do ozbiljnih oštećenja kičmenog stuba.

Dodatni problem za populaciju slonova predstavlja i nestanak njihovog prirodnog okruženja.

Kako još uvek ima slonova koji „rade“ u cirkusima širom sveta, osvežavajuća je novost uvođenje holograma umesto životinja u cirkus „Ronkali“ u Nemačkoj.

Širom jugoistočne Azije postoje rezervati koji vode računa o zdravlju i bezbednosti životinja, a otvoren je i Prirodni park slonova, centar za izbavljenje i rehabilitaciju, kojem se mogu pridružiti i volonteri i posetioci sa željom da pomognu.

izvor: https://www.danas.rs/zivot/danas-se-obelezava-svetski-dan-slonova/

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %