Žensko lice sporta

Elenora Vild, košarka kao stil života

2 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Proslavljena Subotičanka Elenora Vild Đoković u jednom od intervjua je rekla da je košarka stil života. Subotica se odužila svojim asovima u postavila Olimpijsku česmu na početku naselja Radijalac. Pored osam osvajača medalja na Olimpijskim igrama tu su i naše sve sugrađanke Eleonora Vild Đoković i Bojana Radulović.

Elenora Vild Đoković je nekadašnja jugoslovenska i srpska košarkašica koja je karijeru započela u subotičkom “Spartaku”, da bi kasnije igrala za “Crvenu Zvezdu , zatim za mađarski “Diosgyor” iz Miskolca pa za “Wemex” iz Berlina, a karijeru je završila u  Aschaffenburgu, Nemačka igrajući za “Wild Cats”. Rođena je 9. juna 1969. godine u Bačkoj Topoli i za nju he košarka uvek bila način i stil života. Poznata je po igrama za reprezentaciju Jugoslavije ali i Crvene zvezde.

Iako je igrala u domaćim i stranim klubovima najpoznatija je kao reprezentativka Jugoslavije u doba kada je reprezentacija imala velikih uspeha. Sa reprezentacijom osvojila je srebrnu medalju na Olimpijadi 1988. godine. U Seulu.Nakon toga osvaja još dva srebra na Svetskom i Evropskom prvenstvu.

Zbog osvojene medalje na Olimpijskim igrama od Srbije je dobila priznanje i nacionalnu penziju. Na spomen-česmi u Subotici koja je namenjena svim osvajačima olimpijskih medalja iz Subotice, nalazi se i ime Eleonore Vild.

Žensku košarkašku reprezentaciju Jugoslavije, koja je osvojila srebrnu medalju u Seulu 1988. godine, sačinjavali su: Stojna Vangelovska, Mara Lakić, žana Lelas, Eleonara Vild, Kornelija Kvesić, Danira Nakić, Slađana Golić, Polona Dornik, Razija Mujanović, Vesna Bajkuša, Anđelija Arbutina, Bojana Milošević. Selektor: Milan Vasojević.

Put do medalje:

kvalifikaciona grupa: Jugoslavija – Kina 56:53 (35:32); Jugoslavija – SAD 74:101 (40:55); Jugoslavija – ČSSR 69:57 (41:15);

polufinale: Jugoslavija – Australija 57:56 (32:30);

finale: Jugoslavija – SAD 70:77 (36:42)

Plasman:

1. SAD, 2. Jugoslavija, 3. SSSR, 4. Australija, 5. Bugarska, 6. Kina, 7. Koreja, 8. Čehoslovačka

Projekat se realizuje uz podršku Grada Subotice.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Žensko lice sporta“,  koji je realizovan uz podršku grada Subotice. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove grada Subotice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %