Pet. avg 12th, 2022

Proslavljena Subotičanka Elenora Vild Đoković u jednom od intervjua je rekla da je košarka stil života. Subotica se odužila svojim asovima u postavila Olimpijsku česmu na početku naselja Radijalac. Pored osam osvajača medalja na Olimpijskim igrama tu su i naše sve sugrađanke Eleonora Vild Đoković i Bojana Radulović.

Elenora Vild Đoković je nekadašnja jugoslovenska i srpska košarkašica koja je karijeru započela u subotičkom “Spartaku”, da bi kasnije igrala za “Crvenu Zvezdu , zatim za mađarski “Diosgyor” iz Miskolca pa za “Wemex” iz Berlina, a karijeru je završila u  Aschaffenburgu, Nemačka igrajući za “Wild Cats”. Rođena je 9. juna 1969. godine u Bačkoj Topoli i za nju he košarka uvek bila način i stil života. Poznata je po igrama za reprezentaciju Jugoslavije ali i Crvene zvezde.

Iako je igrala u domaćim i stranim klubovima najpoznatija je kao reprezentativka Jugoslavije u doba kada je reprezentacija imala velikih uspeha. Sa reprezentacijom osvojila je srebrnu medalju na Olimpijadi 1988. godine. U Seulu.Nakon toga osvaja još dva srebra na Svetskom i Evropskom prvenstvu.

Zbog osvojene medalje na Olimpijskim igrama od Srbije je dobila priznanje i nacionalnu penziju. Na spomen-česmi u Subotici koja je namenjena svim osvajačima olimpijskih medalja iz Subotice, nalazi se i ime Eleonore Vild.

Žensku košarkašku reprezentaciju Jugoslavije, koja je osvojila srebrnu medalju u Seulu 1988. godine, sačinjavali su: Stojna Vangelovska, Mara Lakić, žana Lelas, Eleonara Vild, Kornelija Kvesić, Danira Nakić, Slađana Golić, Polona Dornik, Razija Mujanović, Vesna Bajkuša, Anđelija Arbutina, Bojana Milošević. Selektor: Milan Vasojević.

Put do medalje:

kvalifikaciona grupa: Jugoslavija – Kina 56:53 (35:32); Jugoslavija – SAD 74:101 (40:55); Jugoslavija – ČSSR 69:57 (41:15);

polufinale: Jugoslavija – Australija 57:56 (32:30);

finale: Jugoslavija – SAD 70:77 (36:42)

Plasman:

1. SAD, 2. Jugoslavija, 3. SSSR, 4. Australija, 5. Bugarska, 6. Kina, 7. Koreja, 8. Čehoslovačka

Projekat se realizuje uz podršku Grada Subotice.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Žensko lice sporta“,  koji je realizovan uz podršku grada Subotice. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove grada Subotice.

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.