Razvoj solarnih elektrana uz pomoć američke kompanije

Razvoj solarnih elektrana planiran je u Srbiji. Potpisan je sporazum sa američkom kompanijom „UGT rinjuabls“, koja se bavi izgradnjom postrojenja u oblasti obnovljivih izvora energije. Sporazum su potpisali potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i predstavnik kompanije UGTR finansijski direktor Piter Gudol. Potpisivanju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sporazumom je predviđena saradnja u razvoju projekata solarnih elektrana i sistema za skladištenje električne energije. Cilj je korišćenje potencijala koje Srbija ima za izgradnju energetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore.

“Ovo je velika stvar za našu energetsku bezbednost i stabilnost i predstavlja početak nove ere i iskorak u budućnost. Predstoje nam razgovori oko svih uslova. Ukoliko zajedno ispunimo sve iz sporazuma, možemo imati solarne panele koji će proizvoditi više od jednog gigavata električne energije, navela je Mihajlović.

Važno nam je da imamo čistiji vazduh, a sporazum je i finansijski bitan za nas. Pritom na ovakav način reformišemo i modernizujemo ceo energetski sektor i budući rad javnih preduzeća, rekao je predsednik Vučić.

Gudol je, navodeći da ova kompanija posluje u nekoliko zemalja sveta, izrazio zadovoljstvo time što su opet u Beogradu. On je dodao da žele da razvijaju saradnju i doprinesu privrednom rastu i energetskoj stabilnosti i bezbednosti.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri preneo je zahvalnost potpredsednici Vlade i resornom ministarstvu na dosadašnjoj saradnji, rekavši da je potrebno da SAD i Srbija budu partneri u procesu energetske tranzicije.