Ekologija

SBB fondacija i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokreću projekat zaštite područja prirode

0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second

Novi projekat zaštite područja prirode, unapređenju nacionalnog okvira za zaštitu biodiverziteta, informisanju i edukaciji javnosti.SBB fondacija i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), potpisali su memorandum o saradnji na novom projektu. Glavni cilj ove saradnje je da se u narednih pet godina pokrene formalna zaštita pet područja prirode u Srbiji. Kao i njihovog uključivanja u Ekološku mrežu Republike Srbije, koja je ustanovljena po principu Ekološke mreže Evropske unije – Natura 2000.

Projekat formalne zaštite područja počinje u mestu Mala Vrbica u opštini Kladovo, koje je decenijama unazad prepoznato kao izuzetno važno za ptice i ostali biodiverzitet.

„Potreba da se pojedinci, različite organizacije i kompanije povezuju u zaštiti životne sredine raste iz dana u dan. I to se tiče se svih ljudi i budućnosti naše planete. Mi se već šest godina u okviru inicijative „Ne prljaj. Nemaš izgovor!” borimo za čistiju i zeleniju sredinu. Sada udruženi sa stručnim licima iz DZPPS najavljujemo novo eko poglavlje našeg delovanja, zaštitu područja prirode Srbije. Ovo partnerstvo je izuzetno važno, kako zbog nastavka naše borbe da živimo u zdravom okruženju. Tako i zbog toga što povećanje broja zaštićenih područja u Srbiji predstavlja jedan od uslova za ulazak Srbije u EU“, rekla je Jovana Lukić, direktorka SBB fondacije i CSR direktorka United Grupe.

Cilj je dugoročno unapređenje i zaštita prirode

Pored glavnog zadatka i cilja ove saradnje, SBB fondacija i DZPPS će sprovoditi i niz zajedničkih aktivnosti. Poput edukacije i podizanje svesti o značaju biodiverziteta i zaštite životne sredine kroz konferencije, letnje kampove i slične skupove. Zatim, akcije čišćenja, sadnje, javnim zagovaranjem za unapređenje nacionalnog okvira za zaštitu biodiverziteta. Posebno u kontekstu usklađivanja sa zakonima Evropske unije i slično.

“Započinjemo partnerstvo sa SBB fondacijom sa ciljem dugoročnog unapređenja stanja životne sredine i prirode u Srbiji. Naše udruženje okuplja stručnjake, veliki broj članova, volontera i građana koji svakodnevno predano rade na istraživanju, zaštiti i promociji prirode Srbije. Uz pomoć SBB fondacije mi ćemo biti tehnički opremljeniji i sposobniji da rešavamo mnoge izazove poput očuvanja prirodnih resursa, područja, staništa i populacija ugroženih divljih vrsta” , rekao je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

DZPPS je neprofitna organizacija civilnog društva, koja duže od 30 godina radi na istraživanju i zaštiti ptica i prirode u Srbiji. Ovo je najrelevantnije i najprepoznatljivije udruženje u našoj zemlji koje se bavi zaštitom prirode, sa međunarodno priznatim rezultatima. SBB fondacija već duži niz godina sprovodi različite aktivnosti na polju zaštite životne sredine. U okviru projekta “Ne prljaj. Nemaš izgovor!” realizovano je preko 100 akcija čišćenja širom Srbije, podeljeno i proizvedeno preko 43.000 eko kesa, donirano je 23 dečja igrališta u 19 gradova širom Srbije, realizovan projekat “Ne prljaj. Nemaš izgovor!- IZAZOV “ u kome je učestvovalo više od 50.000 dece i “rEKOnstrukcija”  i sprovedeno niz drugih ekoloških akcija.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %