Žensko lice sporta

„Plave golubice“ ruše stereotipe

0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

„Plave golubice“, ŽFK „Spartak“ osvojile su 12. put šampionat. U Srbiji postoji mali broj ženskih fudbalskih klubova. Kada govorimo o zastupljenosti žena u sportu skoro je nevidljiva. Svi ulažu uglavnom u muški sport, a o samom stanju u ženskom sportu malo ko zna,  jer su sportistkinje skoro i nevidljive u javnom medijskom diskursu. Postoje mnoge predrasude i podele na ženske i muške sportove. Sve te stereotipe ruše Subotičanke, a naročito Fudbalerke Spartaka koje su osvojile šampionski pehar 12. put u istoriji kluba. Uvreženo mišljenje je da žene ne mogu da budu dobre sportistkinje kao muškarci, a naročito kada je fudbal u pitanju.

ŽFK „Spartak“ 11-ta titula šampionki za redom.

Spektakl u ženskom fudbalu

Tim “Plavih golubica” predvodi Boris Arsić, a kapitenka “Spartaka”  je Violeta Slović.

“Ovakav spektakl do sada nije viđen u ženskom fudbalu. Devojke su to zaslužile i drago mi je da smo danas bile deo jednog ovakvog spektakla. Svaki uspeh i titular sun am važni, ali ova ima posebnu braž”, rekla je ne krijući zadovoljstvo zbog osvojene titule 11-ti put za redom kapitenka “Spartaka”, Violeta Slović.

Počasni predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić šampionski pehar predao je kapitenu Violeti Slović. Karadžić je ocenio da u poslednje vreme u Srbiji ženski fudbal dobija na značaju, a da UEFA ženski fudbal forsira.

Gradonačelnik Subotice uručio je zlatne medalje našim „Plavim golubicama“.

Gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić čestitao Subotičankama.

Plave golubice u Subotici imaju dugu tradiciju

Da se podsetimo, nа iniciјаtivu Ivana Korponaića rаdnikа fabrike „Žеljеzničаr“, firme kојa sе bаvila prоizvоdnjоm tеksilа i šivеnjеm оdеćе, 20. maja 1970. gоdinе оsnоvаn је žеnski fudbаlski klub „Žеljеzničаr“ iz Subоticе. Sеdištе klubа se nalazilo nа Sоmbоrskоm putu, prеkо putа nајstаriјеg fudbalskog klubа u Srbiјi FK „Bаčkа 1901“. Prvi trеninzi su оdržаvаni nа stаdiоnu FK „Bаčkа“. Igračice su bile mahom radnice konfekcije „Željezničar“. Nakon toga, na prostoru nedašnje SFRJ počinju da se osnivaju ženski fudbalski klubovi. U prvој tаkmičаrskој sеzоni tadašnje SFRЈ, tokom 1974/75. gоdinе, ŽFK „Žеljеzničаru“ је pripala čast da bude prvi nosilac šampionske titule. Nakon toga, klub postaje deo Spоrtskоg društvu željezničara „Јоvаn Mikić Spаrtаk“, а u drugoj polovini sedamdesetih dolazi i dо prоmеnе imеnа sа ŽFK „Žеljеzničаr“ u ŽFK „Spаrtаk“. U ovom klubu su trenirale  rеprеzеntаtivke Јugоslаviје: Janja Vilov, Olga Cupać, Roža Demšedi i Slobodanka Milanko

Danas se u Srbiji sve češće osnivaju novi klubovi i škole fudbala za devojčice, pokrenuta je Razvojna liga za devojčice mlađih uzrasta, ženski klubovi iako još uvek nisu ravnopravni sa muškima ipak dobijaju materijalnu stimulaciju za učešće u Kupu. Osnovana je Super liga i napravljen otklon od klubova koji nemaju kvalitet, a oni koji ga imaju stalno ga podižu na viši nivo.

Projekat se realizuje uz podršku Grada Subotice.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Žensko lice sporta“,  koji je realizovan uz podršku grada Subotice. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove grada Subotice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %