Ekologija

300 mladih čuvara prirode Peštera

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

300 mladih čuvara prirode Peštera, deo je programa Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. DZZPS  je tokom većeg dela 2020. godine uprkos pandemiji virusa COVID19 radilo na promociji prirodnih vrednosti. Kao i istraživanju i zaštiti vodenih staništa na Sjeničko-pešterskoj visoravni. Tokom rada na terenu ustanovljeno je da lokalno stanovništvo nema dovoljno informacija i svesti o izuzetnim prirodnim vrednostima svog kraja. Zbog toga, su za javnost urađene brošure, posteri, majice i promotivni video. Nažalost, primećene su i značajne opasnosti po životnu sredinu. Reč je o kopanju treseta, divlja mrciništa, divlje deponije i javne česme na kojima voda nije bezbedna za upotrebu.

Ja sam čuvar Peštera

Sredinom juna 2021.godine pokrenuta je velika akcija promocije značaja zaštite prirode Peštera. U saradnji sa OŠ „Rifat Burdžović – Tršo“ iz Karajukića Bunara osnovci svih uzrasta dobili su majice sa natpisom „Ja sam čuvar Peštera“. Ova škola inače obuhvata sedam seoskih škola u sjeničkom delu Peštara. I to: Karajukića Bunari, Rasno, Doliće, Ugao, Buđevo, Cetanoviće i Tuzinje sa ukupno 300 đaka!

Na terenu čuvari Peštera.

Obilazak je realizovan sa direktorom Muzaferom Bibićem, a prvo je posećen objekat u selu Ugao. Nakon toga su usledili izdvojena odeljenja u Doliću, Buđevu, Cetanoviću, Rasnu, Tuzinju i na kraju Karajukićima. Školama su podeljene majice na kojima se nalaze eja livadarka i beloguza, dve karakteristične i vrlo značajne vrste ptica za područje Peštera. Podeljene su i brošure o prirodi i kulturi Sjeničko-pešterske visoravni. Zatim, posteri o dobrim i lošim praksama u pašarenju, te razni materijali o pticama i kako im pomoći.

Pronađeno gnezdo bele čaplje

Dogovoreno je da se u narednom periodu još radi na ovoj problematici kroz organizaciju radionica za decu i druge akcije. Organizatori kažu da se nadaju da će ovi materijali podstaći najmlađe da više brinu o svom okruženju u narednom periodu. Za sada ima 300 mladih čuvara prirode Peštera!

Mladi čuvari prirode Peštera

Promotivni materijali izrađeni su u okviru projekta “Protect Pešter Wetlands!” koji je podržala fondacija EuroNatur iz Nemačke. Akciju su podržale i Regionalna turistička organizacija Sandžaka, Turistička organizacija Sjenice i Centar za kulturu, turizam, omladinu i sport iz Tutina.

Prilikom obilaska kutija za gnežđenje ptica postavljenih prošle godine u šumarku pored škole u Karajukića Bunarima pronađeno je i jedno gnezdo male bele čaplje sa mladuncima. Iako to u ravnici i na velikim vodama nije retka gnezdarica na Pešteru je ovo prvo gnežđenje ove vrste, kao i u celoj jugozapadnoj Srbiji.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %