Kultura i projekti

Dobitnici nagrade „Aleksandar Lifka“

0 0
Read Time:2 Minute, 30 Second

Dobitinici nagrade „Aleksandar Lifka“, govorili su o nagradi i Festivalu. Glumica Milena Zupančič, dobitnica počasne nagrade „Aleksandar Lifka” za doprinos regionalnoj kinematografiji, reditelj Kristijan Pecold, dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka” u kategoriji inostranih stvaralaca. Ada Solomon, dobitnica „Underground Spirit” nagrade, Zrinko Ogresta, reditelj filma „Plavi cvijet”.

Milena Zupančič je istakla da je veoma iznenađena što je dobitnici nagrade, ali nije krila oduševljenje.

„Mene je to iznenadilo pošto poslednjih mnogo godina ne radim dosta na filmu. Činilo mi se da su me zaboravili. Pre svega mi je jako lepo ovde, a znate kako kažu u našim godinama – joj, kad bih dobila nagradu za mladu perspektivnu glumicu!” , kaže Milena Župančić.

O susretu na otvaranju festivala sa Aleksandrom Berčekom, s kojim je svojevremeno glumila u filmu „Dečko koji obećava“ kaže da je bio jako lep susret. Uvek je prijatan susret sa kolegama koje nisi dugo, dugo video, a mi se stvarno nismo dugo videli, dodaje glumica.

Pecold: Festival me čini sentimentalnim

Kristijan Pecold je govorio o svom dolasku na Festival evropskog filma Palić :

„Ovog jutra sam išao u malu šetnju po šumi i video klupe sa imenima. Osećao sam se veoma melanholično. Neki nisu više među živima, neki su još uvek tu. Onda mi je prišao neko iz festivala i rekao da će i moje ime biti na klupi naredne godine, što me je učinilo vrlo sentimentalnim. Došao sam sinoć i mogu da kažem da su domaćini zaista sjajni”, kaže Pecold.

Ada Solomon

Ada Solomon je rekla da postaje sve emotivnija.

„Imati priliku da vaš rad bude prepoznat je takođe i velika odgovornost. Poslednjih godinu i po dana bio je i period evaluacije prošlosti, aktivnosti, vrednosti. Shvatila sam da, kao osoba, ne umem da živim sama. Bila sam srećna što se bavim ovom profesijom, zahvaljujući kojoj živim i radim u porodici, zajednici. Mislim da u tome takođe snaga onoga što radimo”.

Ogresta: Moja preokupacija su ženski likovi

Zrinko Ogresta

Zrinko Ogresta je o svom novom filmu je rekao da je poveznica sa ostalim njegovim filmovima.

„Moja je moja preokupacija ženskim likovima. U ovom vremenu u kojem živimo, koje je prepuno velikih tema i problema. Poput: pandemija, međunacionalni sukobi, izbjeglice, meni se učinilo da bih se ja, kao autor, trebao pozabaviti suštinskim problemima koji zapravo muče svakog od nas pojedinačno. To su teme poput obitelji i ljubavi. Takve teme nam ponekad i promiču. A kada je reč o Palićkom festivalu, među hrvatskim režiserima je nedvosmisleno mišljenje da kad ste pozvani na Palić, onda vaš film nešto vrijedi”.

Trećeg festivalskog dana, u ponedeljak 19. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazan film „Najgora osoba na svetu” norveškog reditelja Joakima Trira, a u 23h „Čisto ljudski” makedonskog reditelja Igora Ivanova, koji se prikazuje van konkurencije. U selekciji Paralele i sudari, u bioskopu Abazija na Paliću će svetsku premijeru imati film „Furija” Petra Ristovskog (17h), a u nastavku večeri će na repertoaru biti ostvarenja „Prolećna pesma” Natalije Avramović (17:30) i „Jaruga” Krasnahorkaija Balaža (19h). 

Foto: Ivica Vojnić

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %