Energetika

Dan vetra obeležen u svetu

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Globalni dan vetra obeležava se u svetu 15.juna. Cilj je da se svest o značaju čiste energije iz obnovljivog izvora.Energija vetra jedna je od najbrže rastućih tehnologija obnovljive energije. Najmanja turbina, proizvedena 1982. godine, imala je 20 kW, navodi se u saopštenu Udruženja OIE. Turbine su vremenom postajale sve veće, jeftinije i efikasnije, pa danas najveća ima snagu 15 MW.

“U Srbiji je razvoj vetroparkova počeo krajem prve decenije 20. veka. Na elektroenergetski sistem Srbije do sada je priključeno 8 vetroelektrana ukupne snage 398 MW. Članovi Udruženja OIE Srbija izgradili su skoro 80% vetroparkova u Srbiji. U Srbiji se trenutno razvija više od 4GW vetroparkova. Od čega je 1 GW razvojnih projekata u vlasništvu članova OIE Srbija”, navodi se u saopštenju OIE.

Neophodno je da bude iskorišćen veliki potencijal koji Srbija ima u oblasti OIE. Treba da se iskoristi za unapređenje životne sredine, privredni rast i ostvarivanje vizije zelene Srbije, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Naš cilj, koji samo zajedno možemo da ostvarimo, jeste da do 2050. godine najveći deo proizvedene energije dolazi iz OIE. Ali, trebalo bi da znamo da OIE nisu samo procenti. Zelena energija važna zbog naše energetske bezbednosti i kvaliteta naše životne sredine ”, navela je Mihajlović u saopštenju.

Zelena agenda za zapadni Balkan

Proces energetske tranzicije započet je u novembru 2020.godine. Tada je na Samitu u Sofiji u okviru Berlinskog procesa Srbija postala potpisnica Deklaracije o zelenoj agendi za zapadni Balkan. Zelena agenda je agenda rasta koja će obezbediti brži privredni rast i nova radna mesta. Treba i da omogućida kao zemlja idemo ka klimatskoj neutralnosti,  rekla je Mihajlovićeva.

Dan vetra, je i prilika da se podsetimo da su u prethodnom periodu izgrađene vetroelektrane ukupne snage blizu 400 megavata. U izgradnji još dva vetroparka ukupne snage blizu 170 megavata.

“Donošenjem prvog posebnog Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije postavili smo temelj da mnogo brže koristimo potencijale koje imamo u svim vidovima OIE. Stvorili smo uslove da svi investitori mogu da računaju na brze i efikasne procedure, a da troškovi za građane i privredu budu održivi. S povoljnim prirodnim uslovima koje imamo, verujem da možemo biti jedan od lidera u ovom delu Evrope kada je reč o zelenoj energiji“, navela je Mihajlovićeva.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %