Ekologija

Akcija: Zasadi drvo

0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

„Čuvajte šume, one su naše“-ovo je bio natpis koji je stajao nekada na ulazu u subotičke šume, a danas smo suočeni da situacijom da nam nedostaje drveća.

JP „Vojvodinašume“ se proteklih deset godina uspešno prilagođavalo novim trendovima i izozovima koje nam nameće Evropska unija. Šumsko gazdinstvo “Sombor” je ogranak Preduzeća koje gazduje šumama na području Subotice.

Kako bi se povećala pušumljenosti na nivou države stalno se pokreću akcije. Takva je i akcija „Zasadi drvo“koja će da se realizuje u Srbiji 17.novembra u Srbiji, a u planu je da  volonteri i zaposleni u JP „Vojvodinašume“ zajedno zasade oko 11.000 sadnica hrasta lužnjaka i crnog bora na području Subotičke peščare, Odžaka i Apatina.

U planu je da se  na  tri hektara pošumi Tavankutska šuma sa 4800 stabala. Šefica Šumske uprave u Subotici, Olivera Perkučin kaže da u „Subotičkoj peščari“ ima oko 3,700 hektara pod šumom, a ostalo su livade koje se nalaze pod određenim stepenom zaštite.

„Subotičke šume su Predeo od izuzetnih odlika, što znači da postoje peščarske vrste koje su zaštićene na tim terenima i stoga ne mogu ni biti pošumljene. Do sada nije bilo sličnih akcija pošumljavanja, odnosno u onima  u kojima učestvuju volonteri uglavnom su to bili pojedinačni slučajevi. Ove godine mi učestvujemo u akciji „Zasadi drvo“  kao javno preduzeće i Šumsko gazdinstvo Sombor na tri lokacije. Volonteri će doći i zadasiti svoju sadnicu, a mi ćemo je kasnije negovati, a svako od volontera će dobiti od nas iz Šumske uprave po jednu sadnicu bora da može da zasadi u svom dvoristu, vrtu, igralištu  ili nekome pokloni“, rekla je šefica Šumske uprave u Subotici, Olivera Perkučin.

Svi zainteresovani volonteri mogu da se prijave putem sajta: www.zasadidrvo.rs. Akcija počinje 17. novembra u 10 časova, i to u više od 30 gradova na teritoriji  Republike Srbije.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %