Ekologija

Nuklearna elektrana u Fukušimi neće skoro početi da radi

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Najveća nuklearna elektrana na svetu, u vlasništvu firme odgovorne za nuklearnu katastrofu u Fukušimi, neće uskoro početi ponovo da radi. Razlog je kako su japanske vlasti su saopštile ozbiljni nedostaci u zaštiti objekta od terorizma.

Uprava za nuklearnu regulaciju odlučila je da suspenduje dalje bezbednosne provere i druge procese za obnovu rada reaktora broj sedam. Reaktor se nalazi  u nuklearnoj elektrani Kašivazaki-Kariva, na severnoj obali Japana.

Svi koraci ka obnovi rada reaktora biće suspendovani najmanje godinu dana ili duže.Foto:Beta.rs

Vlasnik elektrane je kompanija Tokio elektrik pauer (TEPCO), koja je upravljala i nuklearnom elektranom u Fukušimi. Da podsetimo nuklearna katastrofa dogodila se  u martu 2011.

Nadležne službe su nedavno otkrile neispravnost opreme za primenu antiterorističkih mera i zaštitu nuklearnih materijala na više lokacija u postrojenju.

Svi koraci ka obnovi rada reaktora biće suspendovani najmanje godinu dana ili duže.

Da podsetimo, u zemljotresu i cunamiju stradalo je 18.430 ljudi, ali su pronađena tela 15.897 žrtava.Foto:Beta.rs

Taj slučaj je pokrenuo pitanja da li je kompanija TEPCO nešto naučila iz katastrofe u Fukušimi. Zbog katastrofe došlo je do  zemljotresa i cunamija, ali je ključni faktor bio nedostatak adekvatne bezbednosne kulture.

Da podsetimo, u zemljotresu i cunamiju stradalo je 18.430 ljudi, ali su pronađena tela 15.897 žrtava. Više od 160.000 ljudi bilo je primorano da napusti svoje domove.Sistemi za hlađenje uništeni su u nuklearnoj centrali Fukušima na severoistočnoj obali Japana i radioaktivni materijal je iscurio.Smatra se da je zbog teških uslova evakuacije i životnih uslova proizašlih iz prirodne katastrofe i nuklearne nesreće umrlo još 3.700 ljudi.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %