Feminizam

Kampanje u borbi protiv nasilja nad ženama

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Sve su učestalije kampanje u borbi protiv nasilja na ženama. Tim povodom krajem prošle godine objavljen je temat: „O nasilju nad ženama – prilog proučavanju“. Centar za ženske studije, u saradnji sa časopisom Antropologija, a uz podršku organizacije Kvinna till Kvinna, objavio je temat. Časopis obuhvata tekstove koji su nastali u okviru višegodišnjeg istraživanja „Društveno-ekonomski kontekst i pitanje rodno zasnovanog nasilja“.

Tekst koji je predstavio na svom sajtu Centar za ženske studije prenosimo:

“Rad se temelji na kritičkom promišljanju društvenih i političkih procesa u politikama reprezentacije i konstruisanja rodnih identiteta u medijima u kontekstu nasilja nad ženama, kao i odgovora šire javnosti na njegov porast. Predmet istraživanja su medijske kampanje koje se bave različitim oblicima nasilja nad ženama.

U tekstu se kampanje posmatraju na tri nivoa:

1) u odnosu na različite oblike nasilja nad ženama,

2) u odnosu na aktere koji su kampanju kreirali,

3) u odnosu na značenja koja se proizvode i konstruišu u medijskoj poruci kampanje.

U radu je analizirano nekoliko kampanja koje se pojavljuju u periodu od 2013. do 2019. godine – „STOP NASILJU“, „Potpisujem.org“ i globalna kampanja #MeToo.

Kampanje su izabrane tako da predstavljaju različite društvene aktere koji funkcionišu na drugačijim institucionalnim, ideološkim i praktičnim obrascima:

 1) feminističku nevladinu organizaciju,

2) visokotiražne privatne dnevne novine u kampanji koja je finansijski podržana od strane države i

3) grassroot kampanju kojom su se povezale žene u online i offline sferi i podelile svoja iskustva o seksualnom uznemiravanju.”

Autorke su: Jelene Višnjić, Milice Batričević i Ane Stevanović „Kampanje kao (mogući) instrumenti borbe protiv nasilja nad ženama u savremenoj Srbiji”.

Inače, temat je promovisan kroz razgovor o rodno zasnovanom nasilju tokom pandemije koronavirusa. Razgovor „Rodno zasnovano nasilje u doba Covida19“ možete pogledati na  YouTube kanalu.

izvor:zenskestudije.edu.rs

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %